KontioRauman toriKahvila Soppi LumoK26Sali Lounge

Rauma – hyvin varjeltu salaisuus. Rauma on Länsi-Suomen kauneimpia paikkoja. Kaupungin puutalo-osa Vanha Rauma on yksi UNESCO:n valitsemista maailmanperintökohteista. Se saattaa ehkä jäädä samassa arvojoukossa olevien Egyptin pyramidien, Vatikaanin ja Intian Taj Mahal-temppelin varjoon, mutta toisaalta Raumalla vierailijan ei tarvitse myöskään kärsiä turistiruuhkasta.

Viime vuosina kaupunki on piristynyt entisestään. Nuoret yrittäjät ovat avanneet kilpaa uusia liikkeitä ja kahvilatarjonnasta kilpaillaan.

Raumalaisen ruokapuoti Lumon pitäjä Tero Suhonen kuvailee Vanhaa Raumaa maailman persoonallisimmaksi kauppakeskukseksi. ”Kapeilta kujilta löytyy monennäköistä erikoisliikettä  ja puotia, eikä lainkaan niitä kauppakeskusten isojen ketjujen liikkeitä, joihin yleensä joka paikassa törmää.”

Juna ei Raumalle enää kulje, mutta bussilla pääsee sinne nopeimmillaan vajaassa 4 tunnissa. Heinäkuussa Rauman vierailun voi yhdistää Pori Jazzeihin. Porista bussimatka kestää vain 45 minuuttia. Turusta 1,5 tuntia.

Rauma-reitin tekijä, helsinkiläinen Riikka Suominen on toimittaja, joka leipätyökseen tuottaa ekologista lifestylelehti Huilia. ”Olen syntynyt Porissa, Rauman arkkiviholliskaupungissa, mutta olen jo vuosia sitten myöntynyt siihen, että näistä kahdesta kaupungista Rauma on enemmän minun makuuni. Yhdellä kesäretkellä kaupunkiin hullaannuin siinä määrin, että tarkastin jo kiinteistövälittäjältä, mitä puutalo Vanhassa Raumassa maksaa. Jätin kuitenkin vielä ostamatta ”

Kontio

 

 

Rauma-kierros keskittyy torin ympärille, jonka lähistöllä on suurin osa kaupungin kiinnostavista kohteista. Autojakaan ei tarvitse täällä Vanhassa Raumassa pahemmin väistellä.

Linja-autoasemalta tullessa Kuninkaankadun alkupäästä löytyy kaupungin viehättävin kahvila, perinteikäs Kontio. Erityisesti kannattaa maistaa sisäpihalla paistettavia taivaallisia vaniljamunkkeja.

Kahvila Kontio, Kuninkaankatu 9. Avoinna arkisin 7.30 – 17.30, lauantaisin 8 – 15, su 11 – 16.

Rauman tori

Raumalla kauppatori elää paikallisten asiakkaiden voimin kohtuullisen elinvoimaisena ympäri vuoden. Valitettavasti käytännöllisyys ajoi pari vuotta sitten estetiikan ohi ja kaunis avotori katettiin kiinteillä myyntikatoksilla. Joka tapauksessa torilta voi käydä nappaamassa mukaan paikallisia perunoita, leipää, mansikoita tai lähikalaa (sekä villiä että kasvatettua). Jännittävää on kuunnella ”pystökaffeilla” keskenään seurustelevia paikallisia. Rauman murre ei suotta ole legendaarista.

Avoinna maanantaista lauantaihin. Pitsiviikolla heinäkuun lopussa tori on auki tavallista myöhempään.

Kahvila Soppi 

 

Parivuotias Kahvila Soppi tarjoilee muun muassa itsetehtyjä jäätelöitä, kausittain vaihtuvia salaatteja ja täytettyjä leipiä. Sisustus on ihastuttavan värikäs ja kekseliäs. Nopsa iloitsee sekä Sopin hyvästä tunnelmasta että loistopalvelusta – kahvi tuodaan täällä pöytään. Lisäksi Sopista voi ostaa luomutuotteita mukaan.

Kauppakatu 20. Avoinna ma-ti 11-17, ke 11-22, to 11-17, pe-la 12-22. Su suljettu.

Lumo

Torilta voi herkkujen perässä jatkaa ruokapuoti Lumoon, joka yllättää iloisesti pikkukaupunkien pölyisiin ekokauppoihin tottuneet. Lumossa voi joutua jopa jonottamaan paikallisten kanssa. Se ei haittaa, sillä jonotusmiljöö on mitä viehättävin ja odottaja voi saada lihaa myymälässä kauppaavalta tuottajalta kutsun tulla tervehtimään kyyttöjä Euraan.

Kesällä 2010 avatusta ruokapuodista löytyy kaikki, mitä ruokakaupasta kaivataan: mahdollisimman käsittelemättömiä raaka-aineita, paljon luomua, huittislaista kukonpoikaa, Matti Eskolan vasikkaa, luomuvihanneksia, Kylmäpihlajan isännän leipomaa leipää ja 24 kilometrin päässä tuotettua Saloniemen raakamaitoa ja juustoja.

Ruokapuoti Lumo. Kuninkaankatu 26.

Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-14.

K26

Kuninkaankadulla on paljon nuorten ja nuorten aikuisten vaatekauppoja. Niistä uusin ja tiedostavin on K26.

”Rauma on perinteisesti tunnettu viimeisen päälle olevana sisustuskaupunkina. Nykyisin myös muoti on edustettuna tämän kokoiseksi kyläksi hirmuisen hyvin”, kertoo yksi K26:n nuorista yrittäjistä Juho Jaakkola. Hän viittaa Rauman pienehköön kokoon, asukkaita on vain vajaa 40 000. Ja Jaakkola on oikeassa, Rauman tarjonta ei lainkaan kalpene suurempienkaan kaupunkien rinnalla.

Osoitteestaan nimensä saanut K26 myy paitsi vaatteita, kenkiä ja asusteita myös Tiketin lippuja.

K26, Kuninkaankatu 26. Avoinna ma-pe 10-18 la 10-15.

Sali Lounge

 

Jos vaatteet hölskyvät päällä tai kierroksella on muuten tullut nälkä löytyy torin kulmalta intiimi Sali Lounge. Trendikahvila Café Salin kylkeen avattu Lounge tarjoilee kehuttua lounasta, johon käytetään osittain lähi- ja luomuraaka-aineita.

Sali Lounge, Kuninkaankatu 22. Avoinna ma-pe lounas 11-15. Café Sali avoinna joka päivä 9 – 21, kesäkautena 8 – 22.

Tähän reittiin on jätetty 1 kommentti

  1. Pingback: Nopsasti Raumalle! «

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.