Järvenpään taidemuseoAholaAinolaHalosenniemiKrapiTuusulan kirkko ja hautausmaaOsuuskauppa Tuusulan Oma MaaSarvikallioHärmän RatiVilla KokkonenVanhankylän KartanoTaidetalo

Ota fillari alle ja lähde kiertämään Tuusulanjärveä! Retki alkaa Järvenpäästä, jonne pääset kätevästi R- ja H-junilla Helsingin keskustasta. Retkellä voit nauttia Uudenmaan maakuntajärvestä ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kohteista. Retken pituus on noin 26 km ja sen voi nauttia päivässä tai kahdessa.  Sympaattisissa ja persoonallisissa kohteissa pääsee irti suurkaupungin vilskeestä ihan kuin Sibelius aikoinaan. Osa kohteista on avoinna myös talvella, jolloin voit liittää reittiin vaikkapa luistelua tai hiihtoa järvellä.

Järvenpään taidemuseo

Aloita retki Järvenpään taidemuseolta, jonne pääset näppärästi lähijunilla R ja H. Museo on aivan rautatieaseman vieressä.

Taidemuseolla on aina nähtävillä naapurusten, Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin teoksia.

Kirjastokatu 8, 04401 Järvenpää.

Avoinna loka-huhtikuussa ke 14-20, to-su 11-18; touko-syyskuussa ti-su 11-18.

Ahola

Täältä sai alkunsa Tuusulanjärven taiteilijayhteisö vuonna 1897, kun Venny Soldan-Brofeldt saapui katsomaan silloisen Järvenpään kartanon vuokrahuvilaa perheelleen kodiksi. Hän ihastui paikkaan ja kirjoittikin siitä välittömästi miehelleen Juhani Aholle, joka oli parhaillaan Pariisissa. Ahot asuivat huvilassa 14 vuotta ja houkuttelivat sinä aikana Järvenpäähän joukon ajan merkittävimpiä taiteilijoita, kuten Eero Järnefeltin, Jean Sibeliuksen ja Pekka Halosen perheineen. Elämä Aholassa oli värikästä, taiteentäyteistä ja sitä väritti myös perheen sisäinen kolmiodraama.

Sibeliuksenväylä 57, 04400 Järvenpää.

Avoinna touko-syyskuussa ti-su klo 11-18.

Ainola

 

Tuusulanjärven idyllisissä maisemissa on Aino ja Jean Sibeliuksen koti, jossa saivat alkunsa säveltäjän monet mestariteokset. Sibeliukset muuttivat Lars Sonckin suunnittelemaan taloon vuonna 1904. Jean Sibelius asui Ainolassa aina kuolemaansa, vuoteen 1957, saakka. Aika säveltäjän kodissa on pysähtynyt tälle vuosikymmenelle, jolloin pariskunta teki kodikkaan asunnon viimeiset hankinnat. Autenttisessa kotimuseossa voi tutustua Jean Sibeliukseen säveltäjänä sekä Ainon rooliin perheen arjen kannattelijana.

Ainolankatu, 04400 Järvenpää.

Avoinna 2.5 – 29.9.  ti- su klo 10-17.

Halosenniemi

 

Halosenniemi on yksi Tuusulanjärven ympäristössä sijaitsevista tunnetuista taiteilijakodeista. Alkuperäisasuun entisöity talo kertoo Pekka ja Maija Halosen perheestä sekä ateljeeta olohuoneenaan käyttäneestä kuuluisasta Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisöstä.

Ateljeekoti on kokonaistaideteos, jonka sisustuksessa Pekka Halosella oli sanansa sanottavana jopa uuninluukkujen kaltaisissa pienissä yksityiskohdissa. Upea luonto näkyy myös puutarhassa, joka on palautettu Pekka ja Maija Halosen aikaiseen asuun.

Halosenniementie 4-6, 04310 Tuusula.

Avoinna 1.1.–30.4. ti–su 12–17; 1.5.–31.8. ti–su 11–18 ja 1.9.–21.12. ti–su 12–17.

Krapi

 

Krapi on tunnelmallinen ruoka- ja majoituspaikka puolessa välissä retkeä.  Nautiskele vuodenaikojen mukaan vaihtelevasta menusta historiallisessa Krapihovissa tai valitse tyylikäs Ateljeeri, jonka ruokalistoilta löydät niin perinteikkäitä suomalaisia vaihtoehtoja kuin myös makuja ympäri maailmaa. Tai mikset pistäytyisi Aitta-terassilla nautiskelemassa ruuasta ja kesäisestä tunnelmasta. Vanhaan tiilinavettaan rakennettu hotelli kätkee sisälleen 25 kotoisaa ja tyylikkäästi sisustettua huonetta.

Rantatie 2, 04310 Tuusula

Ravintola Krapihovi avoinna 6.1.-30.4.

ma-pe lounas katettuna 11-15 & ilta 17-23la, lounas katettuna klo 12-16 & ilta 17-23su 13-16, lounas katettuna 13-15

 

Tuusulan kirkko ja hautausmaa

 

Tuusulanjärven rannalla kauniissa maisemissa sijaitseva puinen kirkko on yksi Suomen vanhimmista säilyneistä ristikirkoista. Sisätiloissa voit käydä ihailemassa lasimaalauksia, alttaritaulua sekä kristalli- ja messinkikruunuja, jotka komistavat kirkon käytäviä. Kirkkomaalta voit käydä etsimässä Tuusulanjärven rannalla eläneiden taiteilijoiden Aleksis Kiven ja Pekka Halosen haudat. Kirkon takapihalla on myös maan kauneimmaksi kutsuttu sankarihautausmaa.

Kirkkotie 34, Tuusula.

Osuuskauppa Tuusulan Oma Maa

Osuuskauppa Tuusulan Oma Maa on paikallisten viljelijöiden omistama osuuskunta. Voit ostaa terveellistä, tuoretta, ekologista ja lähellä tuotettua ruokaa. Valikoimista löytyy mm. makeisia, kahvia, teetä, leipää, vihanneksia ja öljyjä.  Saat paikan päältä myös ekologisia hygieniatuotteita ja pesuaineita.

Rannankoukku 18, 04300 Tuusula.

Avoinna ma-pe 11–18 ja la 11–15.

Sarvikallio

 

Sarvikallio oli Tuusulanjärven taitelijayhteisön ”Pikku-Koli”. Sinne tehtiin paljon yhteisiä eväsretkiä . Sarvikallion maisema on tunnettu lukuisista Eero Järnefeltin maalauksista. Voit samaistua vanhojen aikojen tunnelmaan pakkaamalla mukaasi piknik-korin ja nautiskelemalla eväsretkestä jylhää kalliomaisemaa ihaillen. Sarvikallion kohdalla Tuusulanjärvi on kapeimmillaan ja sieltä on upeat näkymät koko järven pituudelta.

Pysäköintipaikalta on muutaman sadan metrin kävely näköalapaikalle.

Sarvikalliontie 35, 04300 Tuusula

Härmän Rati

Jos et pysähtynyt Krapilla, toinen tunnelmallinen yöpymispaikka on kaksfooninkinen pohjalaistalo Härmän Rati, joka on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Ojalan kylästä. Seinät ovat alkuperäisen kansakoulun hirsien peittämät ja niiden sisällä toimii moderni ravintola- ja majoituskeskus.

Ravintolasta saat à la carte -annoksia tai  lounaan, joiden valmistuksessa on otettu huomioon aidot pohjalaiset maut. Viihtyisissä kahden hengen huoneissa majoitut Tuusulanjärven ja peltomaiseman rauhallisessa miljöössä.

Vähäjärvenkatu 1a, 04400 Järvenpää.

Arkipäivisin lounasta klo 11–15.

Villa Kokkonen

 

Jos haluat tutustua uudempaan taiteilijakotiin, varaa vierailu Villa Kokkoseen, joka on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema säveltäjä Joonas Kokkoselle. Taloon tutustuminen on todellinen kulttuurikylpy, joka sisältää musiikkia, runoja, arkkitehtuuria ja kuvataidetta. Talon isäntäpari esittelee Villa Kokkosen historiaa sanoin ja sävelin. Halutessasi voit nauttia vierailun aikana myös tarjoiluista.

Tuulimyllyntie 5, 04400 Järvenpää.

Avoinna tilauksesta, ennakkovarauksesta tai sopimuksen mukaan.

Vanhankylän Kartano

 

Tuusulanjärven rannalla on sijainnut lukuisia kartanoita, joiden maille taiteilijahuvilat aikoinaan rakennettiin. Jäljellä on enää Vanhankylän kartano, joka tarjoaa kahvia ja särvintä kesäaikaan. Kartanosta voit vuokrata frisbeegolfkiekot ja pääset pelaamaan virkistysaluetta kiertävälle radalle.

Stålhanentie 4, 04400 Järvenpää

Taidetalo

Matkalla takaisin Järvenpään keskustaan kannattaa piipahtaa vielä ihailemassa taideteoksia Taidetalossa. Järvenpään taideseuran ylläpitämässä jugendtyylisessä rakennuksessa on näytteillä kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Harjuvaarankuja 2. Avoinna ke-pe 17-20, la-su 12-17.

 

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.