Terveisiä Peloton-pajasta

Facebook

Vaatelainaamo

Osta Vaatelainaamon jäsenyys lähettämällä sähköpostia: vaatelainaamo POISTA @gmail.com.

Kävin syyskuun lopulla vieraana Demoksen Peloton-ilmastotyöpajassa, joka suunnattiin tällä kertaa matkailualan ammattilaisille. Kolmivuotinen Peloton-hanke on osa Sitran energiaohjelmaa ja siinä aktivoidaan energiavalintoja ohjaavia portinvartijaryhmiä synnyttämään energiaviisaita palveluita ja tuotteita.

Ennen minua puheenvuoron sai matkailulehti Mondon päätoimittaja Heikki Valkama. Heikki esitti kolme teesiä nykypäivän matkailusta. Niihin kaikkiin Nopsalla on toivon mukaan annettavanaan jonkinmoinen vastaus.

Tässä Heikin teesit:

1. Matkailija on laiska.

Hän ei jaksa googlettaa ja hakea loputtomasti vaihtoehtoja netin syövereistä. Matkailija ei jaksa selvittää kaikkea itse. Hän ei halua, että matkan valmistelu kotikoneella kestää yhtä kauan kuin itse matka. Matkailija haluaa helpomman ja nopeamman tavan löytää haluamansa, hänenlaisensa kohteet ja palvelut.

Ratkaisu: Nopsa paketoi kohteet ja palvelut valmiiksi reiteiksi. Nopsa nostaa esiin kunkin alueen parhaat palat.

2. Valintojen aika on ohi.

Koska matkailija on laiska, hän ei innostu loputtomista vaihtoehtoista. Kivempaa on, jos joku tuttu, kaveri tai samanmielinen suosittelee, minne mennä ja mitä tehdä. Matkailija haluaa valmiin paketin, jossa valinnat on tehty hänen puolestaan. Mutta! individualismin aika ei ole ohi. Kukaan ei halua olla samanlainen kuin kaikki muut.

Ratkaisu: Nopsa on kuin paras ystävä, joka osaa suositella hauskimpia, kiinnostavimpia ja erityisimpiä kohteita.

3. Ekologisuus ei ole myyntivaltti. Hyvin, hyvin harva valitsee matkakohteen sen ekologisuuden perusteella. Kaikki muut asiat painavat vaakakupissa paljon enemmän. Ekologisuus ei siis ole se seikka, jota kannattaa huudattaa otsikossa. Ei ehkä ole fiksua tituleerata hotellia ekohotelliksi – ekokriittiset tulevat paikalle tsekkaamaan missä asioissa hotelli ei ole ekologisuutta nähnytkään ja loput juoksevat ekohippeily-kammossaan toisaalle. Ekologisuuden pitää läpäistä kaikki toiminta. Se pitää ottaa kaikessa tekemisessä huomioon. Silloin sitä ei enää edes tarvitse sanoa ääneen.

Kommenttipuheenvuoroissa kävi myös ilmi, että:

1. Järjestelmä kusee. Alueellisia, maakunnallisia ja kaupunkien omia matkailuportaaleja on netissä vaikka kuinka, mutta kukaan ei ylläpidä niitä. Hankerahoilla toteutetut palvelut vanhenevat viikossa. Koko maan kattavaa koottua matkailusivustoa ei ole.

2. Kotimaan matkakohteista ei tiedetä. Lapissa ei käy kukaan, koska kukaan ei tiedä siitä mitään.

Kiinnostavaa, eikö? Kuulostaa siltä, että Nopsaa tarvitaan! Emme tietenkään kykene tai toivo ratkaisevamme kaikkia kotimaan matkailun haasteita. Nopsa ei myöskään ole ihan jokaiikan matkatoimisto – meidän subjektiiviset valintamme vetoavat yhdenlaiseen kohderyhmään.

Ps. Nopsan nettisivut valmistuvat lähiviikkoina! Lisää vinkkejä ja reittiehdotuksia kaivataan edelleen. Kerro meille, mikä on sinun kotipaikkakunnallasi parasta?

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.