Talvinen puutarharetki Helsingissä

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarhaVallilan siirtolapuutarhaKumpulan kyläkauppaToukolan pihapiiritAnnalan puutarha

Anna Varakkaan laatimalla talvipuutarharetkellä hikoillaan Kaisaniemen kasvitieteellisen palmuhuoneessa, ohitetaan Vallilan siirtolapuutarhat matkalla Toukolan puutarhakaupunginosaan ja lasketaan mäkeä Annalan puistossa. Eväskorin voi täydentää Kumpulan kyläkaupassa.

Anna Varakas on harrastajapuutarhuri. Hän viljelee yhdessä ystäviensä kanssa aarinkokoista luomupalstaa Hyötykasviyhdistyksen mailla Annalassa Toukolassa. Aarilla kasvaa mehukas raparperi, kohti taivasta kurottavia maa-artisokkia ja elokuussa kurpitsavaunuja riittäisi usemmallakin tuhkimolle. Anna kirjoittaa puutarha-aiheista kolumnia Deko-lehteen ja pitää puutarhablogia Palsta #71.

Lähteet: Hyötykasviyhdistyksen, Toukolan kaupunginosan, Kasvitieteellisen puutarhan ja Vallilan siirtolapuutarhan verkkosivut.

 

  

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on keidas keskellä kaupunkia. Kasvihuoneen sydän on arkkitehti Gustaf Nyströmin vuonna 1889 piirtämä palmusali sekä myöhemmin sen sivuille lisätyt siivekkeet.

Kasvihuoneen historia kertoo, että helmikuussa 1944 puutarhaan putosi kolme pommia. Kasvihuoneiden lasit särkyivät ja pakkanen tuhosi kasvikokoelman. Henkiin jäi vain yksi sypressi. Parananjättilumme elvytettiin altaan pohjalla säilyneistä jäätyneistä siemenistä.

Kaisaniemeen kasvitieteellinen puutarhan ulkopuutarha on avoinna ma-su 9-20 ja sisäpuutarhat ti-pe 9-16, to 9-18 ja la-su 10-16.

Kesällä virvokkeita voi nauttia syreeneiden katveessa viehättävässä Viola-kahvilassa. Viola sijaitsee empire-henkisessä puuhuvilassa kasvitieteellisen puutarhan takana.

Violan kesäaukioloajat voit tarkistaa Violan nettisivuilta. Violassa tarjoillaan myös äitienpäivä- ja vappulounaat.

Vallilan siirtolapuutarha

 

1820-luvulla Saksassa virisi työläispuutarha-aate, jonka tavoitteena oli edistää työväestön hengen- ja ruumiinkuntoa. Siirtolapuutarha-aate levisi Saksasta muualle Eurooppaan ja 1880-luvulla se rantautui Pohjois-Eurooppaan.

Vallilan siirtolapuutarha perustettiin vuonna 1932. Alueelta löytyy tänä päivänä 169 toinen toistaan viehättävämpää puurakenteista mökkiä. Pienenpieni siirtolapuutarhamuseo sijaitsee Mansikkapolulla (Mansikkapolku 93).

Talvisin siirtolapuutarha on kiinni, mutta sen ympäri kiertää kävelypolku.

Kumpulan kyläkauppa

Kumpuoti

 

Kumpulan kyläkaupasta poimit mukaan luomuherkkuja korin täydeltä. Tarjolla on mm. hedelmiä, mehuja, Kanniston leipomon ja Limbun leipiä ja leivonnaisia.

Kumpuoti, Intiankatu 34. Avoinna ma-pe 9-19, la 9-16.

Toukolan pihapiirit

 

Toukolan (ruots. Majstad) puutalot rakennettiin 1800-luvun loppupuolella ja kortteleissa asui aikoinaan runsaasti läheisen posliinitehtaan työväkeä. Hirsipuukalliolla Bokvillan tontilla lienee sijainnut Vanhan Helsingin aikoina (1550-1640) kaupungin teloituspaikka. Kumtähdenkentällä ylioppilaat puolestaan 13.5.1848 kajauttivat ensimmäisen kerran Maamme-laulun.

Toukolan puutarhakaupunginosa rajautuu Hämeentien, Intiankadun, Kustaa Vaasan tien ja Annalan puiston välisiin kortteleihin. Eksoottiset kadunnimet  kuten Syyriankatu, Sumatrankatu ja Kongontie ovat saaneet innoituksensa lähistöllä sijaitsevasta Arabian tehtaasta.

Kävely- tai pyöräretki Toukolaan on viehättävä kaikkina vuodenaikoina.

Annalan puutarha

 

Helsingin Vanhastakaupungista löytyy Hyötykasviyhdistyksen ylläpitämä puutarhakeidas Annalan puutarha. Annalan perusti aikoinaan kauppaneuvos G.O. Wasenius  Helsingin kaupungilta vuokraamalleen tontille.

Annalasta löytyy luomuperiaattein viljeltäviä viljelypalstoja, joissa viljellään kaikkia keittiöpuutarhan antimia perunoista ja porkkanoista eksoottisiin itämaisiin vihanneksiin. Alueelta löytyvät myös muotopuutarha, värjäyskasvipuutarha, apteekkarinpuutarha, yrttimaa ja marjatarha. Sokerina pohjalla on vanha orangeria (perustettu 1844) ja sen edustalla olevat kasvilavat.

Kesätiistaisin Annalassa on auki tiistai-kahvila. Pullan ja kahvin lomassa voit nauttia puutarha-aiheisista esitelmistä.

Talvella puiston loivaa mäkeä voi lasketella vaikka pulkalla.

Annalan puutarha, Hämeentie 154.


Tähän reittiin on jätetty 1 kommentti

  1. SamCamp

    Kaiken muun lisäksi erittäin mukava kauppias!

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.