SATTMARKIN TUPA, PARAINENMAJATALO MARTTA, NAUVOSEILIN SAARIGAMMELGÅRD, NAUVOSAARISTON KALA, KORPPOOMATTASIN AITAT, NORRSKATAISAKSSONIN SUORAMYYNTI, HOUTSKARIBORGBERGIN LINTUTORNI, HOUTSKARIGRILL CAFE SKAGEN, HOUTSKARIBRUDDALSVIKEN, INIÖBERGSHAGEN, INIÖJUMON KYLÄN UIMALAITURI, INIÖOSTO- JA MYYNTILIIKE ETAPPI, TAIVASSALOLOUHISAAREN KARTANOLINNA, ASKAINEN

Turun saaristoa kiertävä 250 kilometriä pitkä Saariston Rengastie on yksi Suomen hienoimmista matkareiteistä. Materiaali on aiemmin julkaistu Mondo-lehdessä.

SATTMARKIN TUPA, PARAINEN

Nauti Sattmarkin omaa prinsessakakkua 1750-luvun torpassa, jonka leveät lattialankut, pieniruutuiset ikkunat ja kattoon maalatut perhoset henkivät menneiden aikojen tunnelmaa. Sattmarkissa on lisäksi kalasavustamo, pieni tuliaispuoti ja aitta, jossa saa etukäteisvarauksella hierontaa. Tauon päätteeksi voi käydä luontopolulla tai soutelemassa. Lapsille on Sattmarkissa oma, seikkailuhenkinen luontopolku.

Paraisilta 9 km Korppoon suuntaan. Heinäkuussa yhteys Paraisilta vesibussi m/s Auterella.

MAJATALO MARTTA, NAUVO

Aitoa saaristolaisromantiikkaa ja nostalgiaa löytyy Marttojen rakennuttamasta majatalosta, jossa räsymatot peittävät narisevia lattioita, alakertaa valaisevat kynttiläkruunut ja saunaan pääsee pihan parvisaunassa. Nauvon Martat rakennuttivat talon vuonna 1917, jotta kirkolle saapuneilla ulkosaarien asukkailla olisi yöpaikka. Sodan aikana talo palveli sotasairaalana, sitten se palasi jälleen matkustajakodiksi.

Kirkkovalli 4, Nauvo.

SEILIN SAARI

Miltä tuntuisi vierailla Suomen synkimmän historian omaavalla saarella, jonka asukkaisiin ovat kuuluneet mm. spitaaliset ja mielisairaat? ”Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää”, kirjoitti Sakari Topelius saaresta vuonna 1845. 1600-luvulta alkaen Seiliin alettiin laivata spitaalisia. Saarelle joutuminen oli kaiken loppu, sieltä ei ollut poispääsyä. Legendan mukaan spitaaliset toivat mukanaan laudat arkkuunsa.

Vuonna 1755 spitaalisten kuskaaminen Seiliin lopetettiin ja saarelle perustettiin mielisairaala, josta harva pääsi palaamaan kotiin. Yksi sairaalan hoitomuodoista oli jäitä hattuun -tearoia, jossa potilaan päähän laitettiin jäällä täytetty metallihattu.

Vuodesta 1889 saarelle tuotiin vain parantumattomasti sairaiksi luokiteltuja naisia. Vuonna 1962 sairaala lakkautettiin.

Yhteisöalus m/s Linta Nauvosta ja Rymättylästä liikennöi toukokuusta elokuun loppuun. Heinäkuussa liikennöis myös m/s autere välillä Parainen-Seili-Nauvo. Lisätietoja: Pro Seili.

GAMMELGÅRD, NAUVO

Itsestään ruttuun menevät matot, kylmät henkäykset huoneiden läpi, ujeltavat urkuharmonit ja aukeavat ovet – Vietä yö hotelli Gammelgårdissa ja testaa oma  rohkeutesi! Jos hotelliyö ei vielä pelota tarpeeksi, vieraile Gammelgårdin pihan perällä seisovassa pienessä kappelissa. Se toimi aiemmin ruumishuoneena.

Norrstrandintie 217, Nauvo.

SAARISTON KALA, KORPPOO

Rapeaksi paahdetut siikapalat, herkullinen purjo-perunakakku ja rapu-valkoviinikastike. Maista itse ja totea, minkä takia Saariston kala-annos on yhä edelleen monien vuosien jälkeen ravintola Rumar Strandin suosituin annos. Kalana käytetään siikaa tai ahventa sen mukaan, mitä nauvolalainen kalastajapariskunta Gretel ja Kari Virta onnistuvat pyytämään. Lähiruokafilosofia toteutuu muutenkin: Perunat ovat Nauvosta, kantarellit itse poimittuja.

Rumarstrand, Korppoo.

MATTASIN AITAT, NORRSKATA

Vietä yö täydellisessä saaristoidyllissä vanhassa aitassa ja palaa takaisin aikaan, jolloin naapurit tervehtivät toisiaan, kynttilät toimivat valon lähteinä eikä tietokoneista ollut tietoakaan.

Mattasin aitat, Kärvois, Norrskata.

ISAKSSONIN SUORAMYYNTI, HOUTSKARI

Koe vanhan ajan yhteishenki ja luottamus Isakssonin suoramyynnissä. Myyjää ei ole, pöydällä on vaaka jossa ostokset punnitaan ja rahat pannaan peltipurkkiin, jossa eurot ovat kaikkien saatavilla. Kaikki tuotteet tulevat paikallisilta tuottajilta.

Medelby, Houtskari. Rengastien varressa, seuraa kylttejä.

BORGBERGIN LINTUTORNI, HOUTSKARI

Ota eväät mukaan ja nouse ihailemaan metsittynyttä saaristomaisemaa Borgbergin lintutornista. Torni on rakennettu 1993, ja puut ovat kasvaneet niin, etteivät kirkkojen tornitkaan näy. Poimi pöydän viereisestä postilaatikosta näkötornia esittävä postikortti ja tipauta euron maksu laatikkoon.

Käänny rengastieltä Träskin kohdalla Hyppeisiin päin. Polje vajaa 4 km ja näet oikealla tienviitan: Borgberg, 50 m.

GRILL CAFE SKAGEN, HOUTSKARI

11 erilaista hampurilaista, merimaisema ja paikallisten suosikki. Kolme syytä pysähtyä Skagenissa.

Houtskarin vierasvenesatama.

BRUDDALSVIKEN, INIÖ

Aitoa thaimaalaista ruokaa saaristomaisemassa? Maista thaimaalaisen Oumin suosikkiruokia kesäravintola Bruddalsvikenissa. Testaa esimerkiksi paikan suosituin annos, kanaa ja paistettuja cashew-pähkinöitä.

Björklund Båtslip. Polje Sophia Wilhelmina -kirkolta rengastietä kohti Kustavia. Seuraa viitoitusta tien oikealla puolella.

BERGSHAGEN, INIÖ

On hankala päättää, mikä on parasta Bergshagenin majatalossa. Onko se paikan sijainti pienessä saaristokylässä, upean metsän reunassa? Vai paikan isäntien asenne matkailijoita kohtaan – kaikki vieraat otetaan vastaan kuin vanhat ystävät konsanaan. Vai onko se sittenkin aamiainen, jolla tarjotaan oman maan antimista tehtyjä herkullisia luomuruokia? Täällä eletään vanhan maailman tahtiin – turha etsiä televisiota tai vesihanaa. Aamiaisella syödään itse leivottua luomuleipää, oman kasvimaan antimia ja vapaan kanan munia. Kaurapuuron kanssa saa omista viinimarjoista tehtyä kiisseliä.

Jumo, Iniö.

JUMON KYLÄN UIMALAITURI, INIÖ

Ui kohti auringonlaskua ylhäisessä yksinäisyydessä ja tervehdi vastarannalla määkivää lammasta. Laituri löytyy Jumon kylän juhannussalkokallion takaa.

OSTO- JA MYYNTILIIKE ETAPPI, TAIVASSALO

Mitä ikinä tarvitsetkin se löytyy Etapista. Postikortteja, kankaita, kuluneita Karhu-tuoppeja, vanhaa Arabiaa ja Iittalaa, käsinkirjoitettuja kirjoja, Topeliuksen aikaisia matkalääkekaappeja, vanhoja neulepakkauksia ja öljylamppuja.

Mäkilän talo, Keskustie 1, Taivassalo. Avoinna ma klo 10-16, pe klo 12-18 ja klo 10-14.

LOUHISAAREN KARTANOLINNA, ASKAINEN

Tule tirkistelemään Louhisaaren kartanolinnaan Marsalkka Mannerheimin lapsuuden maisemia. Huone, jossa Carl Gustaf näki päivänvalon ensi kerran, on edelleen 1860-luvun asussa. Louhisaaressa on muutakin nähtävää: Vuonna 1655 valmistunut linan edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Eri kerrokset on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin, pohjakerros palvelusväelle, toinen kerros isäntäväelle ja kolmas kerros juhlatiloiksi. Osa huonekaluista on alkuperäisiä ja tallella on myös Mannerheimin isän hankkimia antiikkiesineitä.

Louhisaarentie 244, Askainen.

Nopsan kirjasuositukset juuri tälle reitille:

 • Lasse Sjöström

  Ikivanha väylä Turusta Tukholmaan

  Silja Line 2003

 •  

  Itämeren tulevaisuus

  Gaudeamus Helsinki University Press 2010

 • Lena Lindén

  Laiva ja Lena

  Sjövägar / Meritiet 2007

Tähän reittiin on jätetty 5 kommenttia

 1. Sami

  Todella hieno reitti!

 2. Outi

  Vihdoinkin jostain saa tietoa tästä Suomen helmestä! Vielä kun saisi yhdestä paikasta selkeästi lautta-aikataulut ja muut. Kun löydän, kerron Nopsallekin. Ensi kesänä vihdoinkin tänne.

 3. Päivikki Kulju

  Lisäisin reitille Lenholman luontopolun ja vanhan tammimetsän.

 4. Linn

  Tästä linkistä löytyy sekä lauttojen että yhteysaluksien aikataulut:

  http://www.lautat.fi

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.