Ruotsinkielisten jalanjäljissä

Rosenlew-museoSuomalainen klubiPorin teatteriJunneliuksen palatsiBSS ja MikaelsgårdenRakennuskulttuuritalo Toivo

Porissa asuu nykyään enää pieni ruotsinkielinen vähemmistö. Kaupungin asukkaista vain 0,5 % on ruotsinkielisiä. Porin kaupungin juuret ovat kuitenkin vahvasti ruotsinkieliset ja kaupungin historiassa keskeiset tekijät edustivat suurelta osin ruotsinkielisiä sukuja. Tämän reitin varrelle on koottu paikkoja, joissa ruotsinkielisten perintö elää edelleen.

Reitin on laatinut Satakunnan kieltenopettajat ry osana Svenska i Satakunda –teemalukuvuottaan. Yhdistys on Suomen kieltenopettajien liiton alainen paikallisyhdistys, joka edistää kieltenopetukseen liittyviä asioita Satakunnassa.

Kuvat: Leena Ranta.

Rosenlew-museo

 

Aittaluodon kaupunginosassa sijaitseva Rosenlew-museo esittelee pysyvässä perusnäyttelyssään Porissa vuosina 1853-1987 toimineen Rosenlewin sukuyhtiön historiaa, toimintaa ja tuotantoa. Museorakennus on 1860-luvulta peräisin oleva kruunun viljamakasiini, jonka on suunnitellut ruotsalaissyntyinen arkkitehti Georg Theodor von Chiewitz. Lokakuuhun 2013 asti museossa on nähtävillä myös Elämää ja tarinoita på svenska –näyttely.

Kuninkaanlahdenkatu 14. Avoinna tiistaista sunnuntaihin 11-17, maanantaisin suljettu.

Suomalainen klubi

 

Hilpeyttä kaksikielisellä nimellään herättävä klubi sijaitsee vuonna 1854 valmistuneessa rakennuksessa kauniin Etelärannan tuntumassa. Ennen kuin rakennuksesta muotoutui klubitalo, se toimi muun muassa kouluna ja museona. Nykyään tiloissa on ravintola ja siellä voi myös kokoustaa, saunoa ja pitää juhlia. Kesäisin Suomalainen klubi on myös yksi Pori Jazzin konserttipaikoista.

Eteläranta 10

 

Porin teatteri

Ruotsalaisen arkkitehdin Johan Erik Stenbergin suunnittelema Porin teatteritalo edustaa tyylillisesti uusrenessanssia. Teatteritalon vihkiäisiä juhlittiin joulukuussa vuonna 1884.

Rakentaminen suoritettiin pitkälti ruotsalaisin voimin: perustöihin tuli miehiä Ruotsista ja porraskivetkin tuotiin Öölannista asti. Myös sisustus- ja maalaustöistä vastasivat ruotsalaiset ammattimiehet. Teatterisalin koristelun ja esiripun suunnitteli tukholmalainen Carl Grabow.

Hallituskatu 14

Junneliuksen palatsi

 

Hienoja arkkitehtuurillisia yksityiskohtia tarjoavan venetsialaistyylisen palatsin on suunnitellut arkkitehti August Krook, joka haki inspiraatiota muun muassa Venetsiassa. Inspiraatio näkyy esimerkiksi talon seinässä olevissa renkaissa, joiden mallina oli venetsialaisten gondoliveneiden kiinnitysrenkaat. Vuonna 1895 valmistuneen palatsin rakennuttivat apteekkari ja kunnallisneuvos Robert Junnelius sekä konsuli Hugo Rosenlew. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen. Nykyään talo tunnetaan kaupungintalona.

Hallituskatu 12

BSS ja Mikaelsgården

”Piilossa” keskellä Poria voi käydä ruotsinkielistä päiväkotia sekä suorittaa ruotsin kielellä esikoulun, peruskoulun luokat 1-9 sekä lukion.

BSS eli Björneborgs svenska samskola on perustettu vuonna 1892 ja nykyisellä paikallaan Otavankadulla se on toiminut vuodesta 1963 lähtien. Vuonna 2003 sen välittömään läheisyyteen, Mikonkadun ja Otavankadun kulmaan, valmistui Mikaelsgårdenin monitoimitalo. Monitoimitalon katutasossa toimii vuonna 1898 perustettu ruotsinkielinen päiväkoti, joka on Suomen suurin ja vanhin yksityinen päiväkoti. Katutasossa sijaitsee myös ravintola, joka vastaa lastentarhan ja koulun oppilaiden ruokailusta mutta toimii kaikille avoimena ravintolana kouluruokailun jälkeen. Kahvilla istuessaan voi ihastella tätä ruotsinkielistä keskittymää, joka nivoo sukupolvia yhteen ja välittää perinteitä eteenpäin.

Otavankadun koulurakennuksen vieressä on vaaleanpunainen Rosa huset, jossa on lukion opetustilat. Rakennuksen seinässä on mielenkiintoisena yksityiskohtana Ruotsin konsulaatin vaakuna, koska koulun rehtori toimii Ruotsin konsulina.

Björneborgs svenska samskola, Otavankatu 16

Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22

Rakennuskulttuuritalo Toivo

 

ja Korsmanin talo

Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon yhtenä keskeisenä tehtävänä pidetään lasten ja nuorten kulttuuriperintöopetusta. Tärkeä työväline tässä opetuksessa on Korsmanin talo, joka on ennen kaikkea suunniteltu tunnelmalliseksi aikamatkaksi nykylasten isovanhempien lapsuuden Poriin. Vaikka talo on avoinna myös yleisölle, käytetään sitä koulujen lukuvuoden aikana ennen kaikkea kulttuuriperintöopetukseen. Opastuksissa kiinnitetään huomiota myös paikalliseen murteeseen, joka isovanhempien aikaan oli nykyistä leimallisemmin sekoitus ruotsia ja suomea.

Rakennuskulttuuritalo Toivoon ja Korsmanin taloon voi tiedustella opastuksia Toivon toimistosta puhelimitse tai sähköpostilla. Museokäynti kannattaa varata hyvissä ajoin. Opastus voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden mukaan. Toivosta tai Satakunnan Museosta voi myös varata kaupunkiopastuksen, jossa tutustutaan Porin kaupungin historiaan. Kierroksen kesto on tunnista puoleentoista tuntiin riippuen kierroksen sisällöstä. Puolentoista tunnin peruskierros etenee Satakunnan Museosta Raatihuoneenpuiston, Etelärannan, Keski-Porin kirkon, kauppatorin ja -hallin kautta Rakennuskulttuuritalo Toivoon. Toivossa voidaan vielä nauttia kierroksen päätteeksi pullakahvit.

Vierailu- ja opastusvaraukset: Toivon toimisto, p. (02) 621 1051, toivo(at)pori.fi

Opastusmaksut päiväkoti- ja koululaisryhmille: Porin kaupungin koulutoimen alaisilta kouluilta ja päiväkodeilta ei opastusmaksua, muut päiväkodit, koulut ja oppilaitokset 20 €/tunti.

Juhana-Herttuankatu 15 / Varvinkatu 19

Avoinna kesäkaudella ti-to 12-17, talvikaudella ti ja to 12-17, keskiviikkona 12-19. Jouluaikana suljettu. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.