TorikeidasKotimyymälä Ounas AngusHarjulammen lintutorniKirkkolampi ja kirkon laavuKemijoen tuolla puolenKirpputori TuhattoriKauppayhtiöLapin PakariLounasravintola ToivoVarjo GalleriaEilan Tavarataivas AjantaskuLuna Second HandLapinaukean graffitiaitaKemikalio SirolaMirkun pubiBetoniporot

Rollon raidolla viihdytään Rovaniemen keskustaa ympäröivässä luonnossa, tehdään löytöjä kirpputorista kemikalioon, ihastellaan graffiteja ja piipahdetaan taidegalleriassa ruokaa ja juomaa unohtamatta.

Raito tarkoittaa toisiinsa hihnastettujen porojen jonoa. Myös tällä reitillä törmäät poroihin – jos et oikeisiin, niin ainakin betonisiin. Reitin voit tehdä kävellen, pyöräillen tai talvella vaikka potkukelkkaillen. Etelästä yöjunalla tulevalle tässä on tekemistä päiväksi.

Reitin ovat ideoineet Päivi Tahkokallio Tahkokallio Design+, Ilkka Väyrynen Advertising Kioskista sekä Tuija Kauppinen ja Pihla Väänänen Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOsta.

Torikeidas

Yöjunalta kannattaa suunnata aamiaiselle kauppatorin kupeessa sijaitsevalle Torikeitaalle. Toriskeidanakin tunnettu snagari on tarjonnut nälkäisille grillituotteita jo vuodesta 1989 ja onkin monien mielestä Suomen paras kebabpaikka. Yli 200 gramman suuruinen Lordin kebab ei jätä nälkäiseksi.

Lapinkävijäntie 3. Avoinna joka päivä aamuyhdeksästä pikkutunneille.

Kotimyymälä Ounas Angus

 

Todellista lähiruokaa – tai ainakin sen raaka-ainetta – on tarjolla Veitikantien kotimyymälä Ounas Anguksessa, jossa myydään omistajien omalla tilalla kasvatettua lihaa. Säilykepurkitettuna toimii vaikka eväänä tai kotiinviemisinä.

Pihapiirissä kasvavan komean petäjän kyljessä on näkyvissä entisajan tulvamittausjälkiä.

Ounas Angus, Veitikantie 40. Avoinna to-pe 9-17, la 9-14.

Harjulammen lintutorni

Veitikantieltä käännytään Yliopistonkadulle, jossa jarrutellaan Korvanrannan tienristeyksessä. Tästä alkavat tornille vievät pitkospuut. Harjulampi on rehevöitynyt lintujärvi, jossa on tavattu lähemmäs sata lintulajia.

Kirkkolampi ja kirkon laavu

Harjulammelta palataan takaisin Kirkkolammen rannalle, jossa on kesäisin komea suihkulähde istutuksineen. Nappaa lammen laidalla olevasta jäätelökioskista herkku mukaan ja nauti siitä joko läheisissä lammen laidan katetuissa huvimajoissa tai Yliopistonkadun toisella puolella Jyrhämänkujalla sijaitsevalla laavulla, jossa onnistuu myös makkaranpaisto. Talvisin lammen ympäri kiertää hiihtolatu ja lammen poikki risteilee lukuisia oikopolkuja.

Tästä voit jatkaa matkaa Valtakatua pitkin keskustaan tai vaihtoehtoisesti kaartaa joenrantaa seurailevaa rantatietä pitkin Ounaskosken ylittävälle rautatiesillalle.

Kemijoen tuolla puolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratapolku

Rautatiesillan jälkeen jatkat matkaa Ounasvaarantien suuntaan, josta kääntyy pian pyörätie vasemmalle. Pyörätie haarautuu edelleen vasemmalle metsäpoluksi, joka seurailee radan vartta ja päätyy Lähteentielle ja edelleen Kajaanintielle. Tämä monelle paikallisellekin tuntematon oikotie on hauska sekoitus luontoa ja ratakiskoa. Pysyttelethän kuitenkin raiteiden ulkopuolella!

Ounasvaaran näkötorni

Ounasvaaralle on polkuja joka suunnalta. Moni poluista on viitoitettu, joten laavulle on helppo osata. Hikinen ylämäki palkitaan upeilla maisemilla kaupungin yli joka suuntaan: kauas pohjoiseen, Ounasjoen suistoon ja länteen, Kemijoen suuntaan. Tornin juuren laavulla on mukava haukata hiukopalaa.

Jätkänkynttilän silta

Ounasvaaralta keskustaan palatessa ylitetään Jätkänkynttilän silta, joka on kaupungin ehdoton maamerkki. Sillan kannelta on hauska katsella mahtavaa virtausta ja pyörteitä: tässä nimittäin yhdistyvät Ounasjoki ja Kemijoki. Talvella sillan alla on usein alajuoksun suuntaan kohti rautatiesiltaa menevä pitkä ja kapea sula.

Kirpputori Tuhattori

 

Keskustan puolelle tultaessa Valtakadun ja Aallonkadun välisellä poikkikadulla sijaitseva Tuhat-Tori on Rovaniemen vanhin kirpputori. Sen mainioista valikoimista löytää lähes mitä tahansa saranoista saappaisiin, vinyylilevyistä antiikkihuonekaluihin.

Tuhattori, Harrikatu 2. Avoinna arkisin 10-17, lauantaisin 10-14.

Kauppayhtiö

Tuhattorin naapurissa sijaitsee kahvila Kauppayhtiö, kahvila, jossa kaikki on kaupan. Yhdessä kaupungin jäljellä olevista vanhoista rakennuksista sijaitsevan Kauppayhtiön sisustus on vintage-henkinen, mutta samalla hyvin kotoisa. Laajan patonki- ja salaattibaarin annokset tehdään toiveidesi mukaisesti tilaushetkellä. Perjantaisin ja lauantaisin tarjolla on myös sushia. Iltaisin lounaskahvila muuntautuu kaupungin suosituimmaksi musiikkiklubiksi.

Kauppayhtiö, Valtakatu 24. Avoinna klo 10.30-20.00. Pe, la suljetaan vasta klo 4.00, ke klo 2.00. Sunnuntaisin suljettu.

Lapin Pakari

 

Poikkea Valtakatu 22:n sisäpihalle katsomaan ehkä yhtä kaupungin kätketyintä helmeä: leipurimaalausta, joka muistuttaa aikoinaan rakennuksessa sijainneesta Lapin Pakari –leipomosta.

Lounasravintola Toivo

Kivenheiton päässä ydinkeskustasta sijaitseva Toivo on Rovaniemen lounasravintoloiden matkailijoilta kätketty helmi. Toivossa ei tarjota eineslihapullia, vaan ruuassa maistuu ja näkyy käsityönjälki, sillä kaikki tehdään alusta alkaen itse hyvistä, mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotetuista raaka-aineista. Vitriinin täyttävät muhkeat suolaiset piiraat ja ruokaisat salaatit.

Cafe Toivo, Ruokasenkatu 8. Avoinna ma-pe 9-16.

Varjo Galleria

Entisen maitokaupan tiloissa toimiva Varjo Galleria antaa kävijälleen hieman erilaisen taidekokemuksen kuin taidemuseo. Maanläheisen kansangallerian leppeän rennossa ilmapiirissä ei ole tapana tärkeillä turhista, eikä pahoinpidellä asiakkaita kulttuurilla. Se tarkoittaa: gallerian kynnystä ei ole tarkoitettu liian korkeaksi kenenkään ylitettäväksi. Vuosien saatossa ovat talossa näyttelyitään pitäneet niin asemansa vakiinnuttaneet ammattitaiteilijat kuin myös aloittelevat, vähemmän tunnetut tekijät.

Varjo Galleria, Rovakatu 40. Avoinna ma-pe 10 – 17.00, la-su 12 – 16.00.

Eilan Tavarataivas Ajantasku

Lapinkävijäntien ja Koskikadun kulmauksessa astut todelliseen tavarataivaaseen. Yrittäjä ostaa lähiseutujen ihmisiltä vanhoja hyväkuntoisia huonekaluja sekä käyttö- ja koriste-esineitä, kuten valaisimia, peilejä ja posliinia ja taidelasia. Poikkea tähän suomalaisen designin ystävän aarreaittaan aistimaan nostalgista tunnelmaa, vaikket ostaisikaan mitään.

Ajantasku, Koskikatu 28. Avoinna ma-pe 10-17.

Luna Second Hand

Erotu eduksesi – kuluta vähemmän. Lunan toiminta perustuu kierrätykseen. Valikoimassa on upeita alkuperäisiä 1940–1980-lukujen aarteita, vaatteita, asusteita ja koruja. Lisäksi Luna myy laadukkaita nykyajan second hand -artikkeleita. Luna pyrkii toiminnallaan kannustamaan ihmisiä vaatteiden kierrätykseen ja käyttämään laadukkaita, persoonallisia sekä kestäviä vaatteita, jotka on valmistettu eettisen ja ekologisen tarkastelun sallivin menetelmin.

Luna Second Hand, Koskikatu 28. Avoinna ma-pe 10-17.

Lapinaukean graffitiaita

Tervetuloa graffitien taidenäyttelyyn! Lapinkävijäntien graffitiseinä on pisin Suomesta löytyvä vapaa maalauspaikka. Aita on Lapinaukean korttelialueen rakentamisen vuoksi purku-uhan alla, joten nyt kannattaa kiirehtiä katsomaan kaupunkikuvaa iloisesti elävöittävää katutaidetta.

Kemikalio Sirola

Vuodesta 1963 samassa osoitteessa toimineeseen kemikalioon kannattaa poiketa jo sen omistaja Maire Kylmäsen vuoksi. Rouva ilahtuu vierailustasi ja hinnoista voi aina neuvotella.

Kansankatu 2. Avoinna ma-pe 10-17.

Mirkun pubi

Tervetuloa Kaurismäki-elokuvaan! Tämä on paikka, josta maailman kaikki kitch on kotoisin. Mirkkun luona olet kuin mummosi olohuoneessa, paitsi että täällä tarjoillaan olutta. Kanta-asiakkaita ei kannata säikähtää.

Kansankatu 2.

Betoniporot

 

Jos et Ounasvaaran suunnalla törmännyt vielä poroihin, niin nyt viimeistään. ”Oonko mie tiellä” on Tom Engblomin luoma ulkoilmataideteos, jossa feminiininen ja maskuliininen betoniporo keskustelevat – tiellä tietenkin.  Läheisestä pihapiiristä ja kaupungintalon aulasta löydät muitakin Pororaito-teoksia.

Hallituskatu 7.

Tähän reittiin on jätetty 2 kommenttia

  1. Ulla Engeström

    Olen juuri parhaillaan testaamassa tätä hienoa reittiä, aloitin Kauppayhtiöstä, jossa on loistava tunnelma! Seuraavaksi suuntaan Tuhattorille ja kuuluisaan Kemikalio Sirolaan. Kiitos Päivi & co., tämä on hauska ja kiinnostava näkökulma Rovaniemeen!

  2. Tuija Kauppinen

    Varjo-galleriassa on parhaillaan menossa Irma Varrion upea valokuvanäyttely Rovaniemi Melancholies, joka esittelee kaupunkia upeista kulmista aamun hiljaisina hetkinä.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.