Nuikkisen kangaskauppaJätskibaari VohveliKauppahalliKauppatoriSarpin kahvilaGreen RiverVaraosapankkiIrkkubaariTaidemuseoKivi-PoriVanha hautausmaaKäppärän hautausmaa

Nopsan toinen perustaja, Liisa Jokinen, paljastaa reitillä ex-kotikaupunkinsa Porin parhaat palat. Reitti sopii esimerkiksi viikonloppuvisiitiksi tuohon länsirannikon helmeen. Lauantaina shoppaillaan Pori-erikoisuuksia, sunnuntaina kierretään museoita ja maisemia. Liisa suosittelee Poriin tuloa junalla, jonka ikkunoista voi ihastella satakuntalaisen litteää ja avaraa maisemaa ja valmistautua Pori-seikkailuihin.

Nuikkisen kangaskauppa

 

 

 

Nuikkinen on myynyt kankaita jo pian sata vuotta – ja siltä liikkeessä myös näyttää. Kankaat kääritään ruskeaan voimapaperiin ja alahyllyiltä voi vielä löytää menneiden vuosikymmenten kangasaarteita. Harvoja yksityisiä kangaskauppoja tässä ketjujen maassa.

Antinkatu 28. Puh. 02-6332515. Avoinna ma-ke klo 9.30-18, to-pe suljettu, la klo 9.30-14.

Jätskibaari Vohveli

Porilaista jäätelöä? Kyllä! IsoKarhun kauppakeskuksen keskeltä löytyy jäätelofanin taivas. Jätskibaari Vohveli valmistaa kaikki jäätelöt itse, pääasiassa lähi-, luomu- ja reilunkaupan raaka-aineista. Väri- ja lisäaineita nämä herkut eivät tarvitse. Reseptitkin ovat itse kehiteltyjä. Yhteensä niitä on jo yli 40. Villeimmissä versioissa on muun muassa porkkanaa. Myynnissä oleva valikoima vaihtuu sen mukaan, mitä raaka-aineita on kulloinkin saatavilla tuoreena. Maista ainakin jotain pähkinäjäätelöistä! Myös suklaa ja lakritsi ovat suosittuja makuja. Jätskibaarista saa myös kahvia ja teetä, joka on sekin laatukamaa, Althausin irtoteetä.

Yrjönkatu 14. Avoinna ma-pe 10-20, la 10-17 ja su 12-16.

Kauppahalli

Hae Kauppahallista porilaista hiukopalaa: muun muassa kalaherkkuja ja tyrnimehua Mäkisen tyttärien tiskiltä ja leipää Ullan Pakarin kojusta. Ullan Pakarin Ruistrio on maan mehevintä ruisleipää, kakot legendaarista poriherkkua. Arkisin hallista saa kotiruokalounasta. Kurkista myös hallin takaosassa olevaan bingoon. Siellä on aina aito meno.

Yrjönkatu 12. Avoinna ma-pe 9-16, la klo 8-14.

Kauppatori

 

Kauppatorilla maistellaan lisää porilaisia antimia: Ojalan lihapiirakoita ja nahkiaisia, leuattomia kaloja joita pyydetään syksyisin Kokemäenjoesta. Torilta voi ostaa myös parhaita Pori-tuliaisia: pärekoreja joko aitoina tai värikkäinä muoviversioina. Jos käy hyvä tuuri, torilla on paikallisia mummuja myymässä kirppisaarteitaan.

Sarpin kahvila

 

 

 

 

Torin laidan Sarpi-kahvilaa kutsutaan Mummu-Sarpiksi, eikä suotta. Tässä kahvilassa parasta on pysähtyneisyys, asiakaskunnan rauhallisuus, 50-luvulta periytyvä sisustus ja edulliset hinnat. Sarpin klassikkotuote, sammakkoleivos, maksaa 2,50 euroa.

Pohjoiskauppatori 3. Avoinna ma-pe klo 7-17, la klo 9-14.

Green River

Uusia ja käytettyjä levyjä. Pakkohan Green Riverissä on käydä, kun kerran Pori-rokkikaupungissa ollaan. Yksityinen musadivari on toiminut vuodesta 1996.

Yrjönkatu 7. Avoinna ma-pe klo 11-17, la klo 10-14.

Varaosapankki

Varaosapankki on remontoijan ja vanhan tavaran ystävän aarreaitta. Ovia, ikkunoita, ovenkahvoja! Myös pikkutavaraa. Ja halvalla lähtee.

Veturitallinkatu 7. Avoinna ma-ke klo 9-16, to 9-18, pe 9-14. Huom! Viikonloppuisin kiinni.

Irkkubaari

Päivä päätetään Otavankadun Irkkubaariin, jossa voi vakoilla porilaisia musatyyppejä. Nälkäänsä voi syödä toasteja, nam.

Otavankatu 7. Avoinna -02.

Taidemuseo

 

 

 

 

 

 

Sunnuntai on hyvä aloittaa jokirannan taidemuseosta, sillä siellä on tarjolla viikonloppuisin Porin mukavin ja kenties edullisin brunssi klo 11-15: Hinta 8 euroa. Taidemuseo on yksi maan parhaista. Ei Pori-reissua ilman tätä kohdetta.

Eteläranta. Avoinna ti-su klo 11-18. Keskiviikkoisin klo 11-20, jolloin museoon vapaa pääsy klo 18-20.

Kivi-Pori

 

 

 

 

 

Sulattele brunssia sviippaamalla jokirantaa ja sen lähikortteleita, Kivi-Poria. ”Kivi-Porin arvoa korostaa sen ikä Suomen yhtenä vanhimmista kaupunkialueista. Pori on Suomen kahdeksanneksi vanhin kaupunki ja Kivi-Pori on Porin vanhin asuinpaikka. Porin kaupunki on sijainnut 1500-luvulta lähtien suunnilleen nykyisen Raatihuoneen ympäristössä”, kertoo Porin kaupungin kotisivu.

 

Vanha hautausmaa

 

 

 

Porissa hautuumaatkin ovat erityisiä. On metsähautausmaa ja tämä vanha hautausmaa, joka oli käytössä 1800-luvulla. Hautausmaan vieressä on Porin maamerkki, Bertel Strömmenin suunnittelema ja 1936 rakennettu vesitorni. Kannattaa myös ylittää Maantiekatu (mikä nimi kadulla!) ja kävellä ristiin rastiin 6. kaupunginosan puutaloaluetta matkalla Pori-retken viimeisimmälle etapille, Käppärän hautausmaalle.

 

Käppärän hautausmaa

Käppärän hautausmaalla on kaksi nähtävyyttä: kierrätetyt haudat ja Juseliuksen mausoleumi. Pori on Suomen ensimmäinen kaupunki, jossa on alettu kierrättää käytlstä poistettuja vanhoja hautapaikkoja. Vanha hautakivi käännetään ympäri ja toiselle puolelle kaiverretaan uuden vainajan tiedot. Kierrätyshautoja on helppo bongata ympäri hautausmaata.

Komea mausoleumi on Porin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Liikemies Fritz Arthur Jusélius rakennutti Suomen oloissa ainutlaatuisen hautakappelin 11-vuotiaana kuolleen tyttärensä Sigridin muistoksi. Alkuperäiset Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot ovat tuhoutuneet, mutta Gallen-Kallelan poika Jorma maalasi ne uudelleen isänsä piirustusten mukaan. Mausoleumi on avoinna 1.5.-31.8. päivittäin klo 12-15, 1.9.-30.4. sunnuntaisin klo 12-14. Varaukset puh. 0400 309 778.

Tähän reittiin on jätetty 2 kommenttia

  1. Raimo Lehto

    Kuka haluaa tuoretta kalaa, torilla paras tarjonta.

  2. Paula

    Pori on myös satamakaupunki. Lähimatkailua parhaimmillaan on antaa Porin Linjojen lähibussien kuljettaa sinut keskustan helmipaikoista esim. Yyterin Natura alueelle dyyneille tai Reposaaren pittoreskiin kalastajakylään nauttimaan Porin parhaasta kalapöydästä Reposaaren ravintolaan. Bussilla pääset myös Kalloon, joka on yksi Suomen parhaimmista myrskybongauspaikoista.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.