Päivä Järvenpäässä

Järvenpään taidemuseoKin Sushi Ahola Ainola Villa Cooper

Retkellä voit nauttia Tuusulanjärven taiteilijayhteisön tarinasta ja kokea kulttuuria. Päivä Järvenpäässä tarjoaa lähimatkailua ja paikallisia elämyksiä.

Reitin ovat laatineet Järvenpään taidemuseo ja Järvenpään matkailutoimisto.

Järvenpään taidemuseo

 

Aloita retki Järvenpään taidemuseolta, jonne pääset Helsingin keskustasta näppärästi lähijunilla R ja H. Museo on aivan rautatieaseman vieressä. Taidemuseolla on aina nähtävillä naapurusten, Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin teoksia. Museolta voit vuokrata polkupyörän ja etukäteen varaamalla saat mukaasi myös piknik-korin.

Kirjastokatu 8, 04401 Järvenpää.

Avoinna loka-huhtikuussa ke 14-20, to-su 11-18; touko-syyskuussa ti-su 11-18.

Kin Sushi

 

Jos nälkä kurnii vatsassa, puikkaa maistelemaan susheja Keski-Uudenmaan ainoaan sushi-ravintolaan. Lounashinnalla saa syödä niin paljon kuin jaksaa.

Tuusulanjärven taitelijayhteisön taiteilijat olivat hyvin kansainvälisiä ja matkustivat laajalti Europpassa. Jo 1800-luvun lopulla kiinnostuttiin itämaisuudesta ja japanilaisesta taiteesta. Erityisesti Halonen ja Järnefelt ottivat vaikutteita japanilaisten puupiirrosten kuvamuodosta, perspektiivittömyydestä ja selkeistä väripinnoista.

Helsingintie 13, 04400 Järvenpää

Avoinna ma – pe 11-21, lounas 11-15. La 12-21, lounas 12-16. Su 12-18, lounas 12-16.

 

 Ahola

 

Täydellä vatsalla on hyvä lähteä ottamaan selvää salatuista elämistä. Polkaise Aholaan, taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entiseen kotitaloon. Minkä mitäkin Aholasta -näyttelyssä kuulet Juhani Ahon, Venny Soldan-Brofeldtin ja Tilly Soldanin tarinan. Voit myös tutustua taiteilijoiden tuotantoon sekä katsoa Peter von Baghin Lastuja-elokuvan Aho & Soldan -perheestä.

Sibeliuksenväylä 57, 04400 Järvenpää.

Avoinna touko-syyskuussa ti-su klo 11-18.

 Ainola

 

Salatut elämät jatkuvat Ainolassa. Naapuritalon Juhani Aho oli rakastunut myös Jean Sibeliuksen tulevaan vaimoon Aino Järnefeltiin, mutta sai tältä rukkaset. Tästä onnettomasta rakkaudesta Aho kirjoitti romaanin ”Yksin”, josta muodostui aikansa skandaaliteos. Jos olet hankkinut kirjan Aholan museokaupasta, voit nauttia kahvit ihanassa kahvila Auliksessa kirjan äärellä. Kahvila käyttää herkuissaan luomuraaka-aineita ja täysruokosokeria.

Ainolankatu, 04400 Järvenpää.

Avoinna 2.5 – 29.9. ti- su klo 10-17.

 Villa Cooper

 

Päivän lopuksi voit käydä tutustumassa vielä yhteen taitelijahuvilaan, Lars Sonckin suunnittelemaan Villa Cooperiin, joka siirrettiin Aholan vierestä nykyiselle paikalleen 1910-luvun lopulla. Taloa kutsutaan Ainolan sisarhuvilaksi ja sen rakennuttivat aikoinaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisön ystävät Gösta ja Sigrid Enckell. Nykyisin rakennus on nimetty sen pitkäaikaisimman asukkaan, mattotehtailija Edward Cooperin mukaan ja siellä toimii Järvenpään Käsintekijöiden myyntinäyttely, josta voit hankkia paikallista ja persoonallista kotiinviemistä.

Myllytie 14, 04410 Järvenpää.

Avoinna ke-pe klo 15-18, la-su klo 10-16.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.