Nopsan Lähimatkailumanifesti

Facebook

Vaatelainaamo

Osta Vaatelainaamon jäsenyys lähettämällä sähköpostia: vaatelainaamo POISTA @gmail.com.

Lähimatkailumanifesti – Eli miksi lähteä lähelle

Miksi ihmiset lähtevät matkoille? Uudistuakseen, levätäkseen, inspiroituakseen, tavatakseen uusia ihmisiä, vaihtelun vuoksi. Koemme rentoutumisen tarvetta yhä enemmän, mutta aikaa on vähemmän.

Tämä manifesti käsittelee lähimatkailua. Sen keskeinen viesti on, että jos lähtee, ei tarvitse mennä kauas.  Lähelle pääsee nopeammin, ja sinne ehtii useammin. Lähimatkalla matkantekokin voi olla virkistävä elämys – toisin kuin 10 tunnin istunto lentokoneessa.

Sitä paitsi lähimatka vähentää hiilidioksipäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna kaukomatkaan.

Mutta vastaako lähimatkailutarjonta uudistumista ja elämyksiä etsivän laatutietoisen matkailijan odotuksia? Meistä ei. Lähimatkailussa on paljon potentiaalia, mutta kotimaan matkailukohteet eivät ole viritettyjä siihen tärkeimpään; hengähtämiseen ja aidosti elämykselliseen arjesta irrottautumiseen. On paljon kivoja kohteita, mutta liian usein pienet asiat turmelevat wow-efektin. Viimeistely puuttuu.

Kesäkuussa 2010 kävimme Nopsa-testimatkoilla Etelä-Suomessa. Aloimme pohtia, miksi elämykset jäivät niin usein uupumaan Suomen upeimmissakin matkakohteissa. Pohdinnan tuloksena syntyi 10 kriteeriä hyvälle lähimatkakohteelle.

Millainen on hyvä lähimatkakohde?

1. Ainutlaatuinen.

Älä käytä samaa, mitä kaikki muutkin. Erotu. Vältä massaratkaisuja.

Ihmiset haluavat olla yksilöitä. He haluavat mennä erilaisiin ja yksilöllisiin kohteisiin. Massaratkaisuilla tai kopioimalla ei synnytetä elämyksiä.

Anton&Anton -ruokakauppa Helsingin Töölössä on rohkeasti omanlaisensa ruokakauppa. Luomuun ja lähiruokaan erikoistunut täyden palvelun kauppa on valoisa, moderni ja raikas – ei heinäpaaleilla sisustettu maalaispuoti tai tehokkuuteen pyrkivä valintamyymälä.

2. Kokonaisvaltainen.

Hyvä kohde on eheä kokonaisuus, jossa kaikki elementit viestivät samaa. Yksityiskohdat tukevat kokonaisuutta. Kokonaisvaltaisessa on kohteessa on taikuutta – tuntuu siltä kuin astuisi toiseen aikaan tai paikkaan.

Helsingin Kalasatamassa toimi tammi-helmikuussa 2011 pari viikkoa Hel Yes! -näyttelyravintola. Siellä tuntui, kuin sukeltaisi Harry Potter -elokuvan fantasiamaailmaan. Ajan ja paikan taju katosivat. Ravintola onnistui luomaan vahvan, oman maailmansa omaperäisellä designillä, epätavanomaisella paikalla ja uudenlaisella konseptilla.

3. Yksityiskohtainen.

Yksityiskohdat paljastavat, onko kokonaisuus mietitty. Älä laiminlyö pienintäkään detaljia. Jos panostat laatuun yksityiskohdissa, voit vastaavasti korottaa palvelusi tai tuotteesi hintaa.

Jo Frantsilan Hyvän Olon Keskuksen pihapiirissa huulilta pääsee ihastuksen kiljaisu. Vanhat rakennukset, iloisesti rehottava kukkapenkki ja tiivis pihapiiri tukevat toisiaan. Sisällä tunnelma syvenee ja tiivistyy: Jokainen huonekasvi, kaluste ja tekstiili on valittu huolella ja rakkaudella.

4. Elämyksellinen.

Elämys syntyy ainutlaatuisuuden kokemuksesta. Se taas synnyttää tunteen jostakin harvinaisesta, luksuksesta.

Pitkät hiihtoretket Lapin tunturissa ovat luksusta puhtaimmillaan: On aikaa, rauhaa, hiljaisuutta ja ympärillä puhdasta luontoa. Saa olla yksin omien ajatusten ja oman kehon kanssa. Latu vie eteenpäin, mieli tyyntyy. Pysähdykset latukahvilassa räiskäleellä ja kuumalla mehulla kruunaavat elämyksen.

5.  Historiallinen, alkuperäinen.

Hyödynnä ja kunnioita paikan, seudun tai rakennuksen historiaa. Ne antavat ilmaisia, luonnollisia rakennusaineksia ja mahdollisuuden luoda aito identiteetti. Kun paikalla on tarina, sillä on myös syvyyttä. Historia ja menneisyys antavat luonnollisen toimintaohjeen ja selkärangan kaikkiin valintoihin kahvikupeista nettisivujen fonttityyppiin.

Tampereella Hotelli Tammer on restauroitu onnistuneesti. 1920-luvun siro ja juhlava art deco -henki on säilynyt, vaikka talossa toimii moderni S-ketjun hotelli. Toisin on Hotelli Kämpissä Helsingissä: Vanhat kerrostumat on tuhottu, vanhaa henkeä ei ole, paikan historia ei ole aistittavissa. Käynti Kämpissä ei kutkuta mielikuvitusta.

6.  Pienimuotoinen.

Älä ylivarustele. Älä hanki kohteeseesi tai palveluusia turhia ominaisuuksia tai tavaroita. Usein vähemmän on enemmän. Uudenlainen laatu tarkoittaa pikemminkin jonkun asian puutetta kuin runsautta ja yltäkylläisyyttä. Keskity olennaiseen ja perustele kaikki valintasi.

Joskus tyhjä tila on luksusta parhaimmillaan. Seurasaaren eteläkärkeen rakennettuKalevalakehto on tyhjä tila, huone ilman kalusteita. Hiljentymiseen ja rauhoittumiseen tarkoitettu rakennus toimii juuri näin parhaiten.

7.  Positiivinen yllätys.

Luo positiivisia yllätyksiä. Ylitä asiakkaan odotukset.

Bed & Breakfast Kaarnaranta Loviisan Isnäsissä toimii vuosisadan alun sahamiljöössä. Maaliskuun harmaana ja sohjoisena viikonloppuna vanhojen rakennusten kauneutta ja miljöön tunnelmaa oli vaikea nähdä. Löylyt 1950-luvulla rakennetussa puusaunassa ja luomukokki Janne Länsipuron taikoma 3 ruokalajin kasvisgourmet pelastivat viikonlopun ja ylittivät kaikki odottukset.

8.  Paikallinen.

Ole ylpeä paikkakuntasi erikoispiirteistä ja tuo niitä esille. Tarjoile paikallisia erikoisuuksia kuten naapurileipomon herkkuja – kotona turisti ei niitä saa. Paikallisten ihmisten kohtaaminen on usein matkan suurin elämys.

Ilolan majatalossa Savonlinnassa aamupala on omaa laatuaan: Sen kulmakivi ovat lörtsyt, jotka haetaan uunituoreina parin sadan metrin päässä sijaitsevasta lähileipomosta. Täytteet saa jokainen tilata oman makunsa mukaan.

9. Ekologinen.

Ota ekologisuus huomioon kaikissa valinnoissasi, mutta älä huuda sitä otsikkotasolla.

Perinteinen mummonmökkiloma on usein ”vahingossa” ekologinen. Ruokaa nousee lähijärvestä ja kasvimaasta, sähköä ei välttämättä ole käytössä ollenkaan, elämänrytmi on verkkainen ja sopusoinnussa luonnon kanssa.

10. Palveleva.

Henkilökohtainen palvelu on olennainen osa elämystä. Toivota vieras aina tervetulleeksi ja esittele oman paikkasi parhaat puolet. Kerro, mistä saa lisää tietoa.

Ylä-Tuuhosen luomutilan isännät hakevat linja-autolla saapuvat vieraat lähimmältä kaukoliikennepysäkiltä. Hyvä isäntä ja emäntä tuntee paikkakunnan kuin oman kotinsa ja osaa vinkata muista lähiseudun palveluista ja kohteista.

Tähän artikkeliin on jätetty 3 kommenttia

 1. Tässä on ideaa! Laitan omat suosikkini tulemaan.
  Hyvä!

 2. Keijo Mäkelä

  Tilausmatkat

  Tilausmatkat henkeä kohti ovat kotomaassa edullisia, jonkin verran kun kuitenkin joutuu matkustamaan ja maksamaan. Tämäntapaista matkailua on ymmärtääkseni esimerkiksi Tuurin kyläkauppaan, myös konsertteihin ja jääkiekko-otteluihin ym. Voisi valita kultturisempia kohteita ja sisältöjä. Byrokratian ym. minimoiseksi palvellun käytännön toimet voisivat hoitaa joku tai jotkut paikalliset jo toimivat matkanjärjestäjät.
  Kaikkiaan tämä edistäisi tiettyä sosiaalisuutta, mikä monille joskaan ei kaikille on matkailussa tärkeä asia.

 3. Tilausmatkat kulttuuri ym. erilaisiin kohteisiin Tuuri- matkan ja megakonserttien hengessä on loistava ajatus! Itsekin lähtisin tilausmatkalle vaikka herrankukkaroon tai Lappiin Santamukseen tai Kalevala kylään kuhmoon, kun niihin paikkoihin ei meinaa ihan pariskuntana aina päästä. Pitää olla vähintään kymmenen hengen ryhmä, että pääsee nauttimaan kaislikkokylpylän tunnelmasta Rymättylässä, mutta kerääpä itse porukkaa, tilaa auto ja teepä aikataulut, niin sinä loppuu eväät jo puolivälissä. Lähtöpaikka jostain Keski-Suomesta ja väliltäkin saa tulla kyytiin, ihan kuin Aurinkomatkojen bussiin, järjestäkää näin näitä matkoja! Ja sama toiseen suuntaan. Keski-Suomessa on myös upeita matkailupaikkoja, johon voisi lähteä seuramatka periaatteella, hypätä bussiin Helsingissä, Hämeenlinnassa tai Tamperella. Esimerkiksi saunajoogaamaan Tupasvillaan Laukaaseen, melomaan Lestijoelle tai opastetulle retkelle Salamajärven kansallispuistoon metsäpeuroja valokuvaamaan ammattivalokuvaajan opastamana.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.