Mannerheim-pyöräkierros Mikkelissä

Mikkelin MatkailuneuvontaPäämajapatsas eli Suomen C.G.E Mannerheimin muistopatsasVanha KasarmialueViestikeskus LokkiPäämajamuseoNaisvuoren vesitorniTertin kartanoRavintolalaiva Toivo

Mikkeli on toiminut päämajakaupunkina kaikkien itsenäisyytemme aikana käytyjen sotien aikana. Ensimmäisen kerran kaupunki oli päämajan sijoituspaikkana keväällä 1918, jolloin valkoiset pitivät päämajaa rautatieaseman lähistöllä sijainneessa Hotelli Seurahuoneessa.

Tunnetummaksi Mikkeli on kuitenkin tullut talvi- ja jatkosotien ajan päämajakaupunkina. Mikkelin valintaan päämajakaupunkina vaikuttivat mm. hyvä sijainti, hyvät viestiyhteydet sekä mahdollisuus louhia tarvittavat suojat keskellä kaupunkia sijainneeseen Naisvuoreen.

Mikkelissä sijaitsee vielä tänäkin päivänä monta Marsalkka Mannerheimin muistoa kunnioittavaa rakennusta ja paikkaa. Moni kaupungin yrittäjistä on tajunnut Marsalkan vetovoiman kaupallisessa merkityksessä.

Tutustu päämajakaupunkiin, joka osaa yhdistää mielenkiintoisesti historian ja tulevaisuuden, ja jolla on rohkeutta myös nauraa itselleen!

Mikkelin Matkailuneuvonta

Vuokraa Jopo kierrostasi varten Mikkelin Matkailuneuvonnasta ja kysele samalla sisäpiirin vinkkejä, joita silloin tällöin saatetaan paljastaa matkailijoille.

Mikkelin Matkailuneuvonta. Savilahdenkatu 8, Kauppakeskus Stella 2.krs. Avoinna ma-pe klo 9-17, kesälauantaisin 9-15.

Päämajapatsas eli Suomen C.G.E Mannerheimin muistopatsas

 

Lähellä Mikkelin matkailuneuvontaa komeilee itse Marsalkka hienoine patsaineen. Patsasta on vuosien saatossa siirretty monen monta kertaa ja jokaisella mikkeliläisellä on luultavasti mielipide siitä, missä patsaan kuuluisi olla. Hyvää viihdettä on myös paikallisen Länsi-Savo -lehden tekstiviestipalsta, kun puheissa on ollut patsaan siirto.

Vanha Kasarmialue

Kasarmialueen ensimmäiset rakennukset rakennettiin tarkk´ampujapataljoonan käyttöön 1879–1882. Talvi- ja jatkosodan aikana rakennuksia käytettiin aliupseereiden ja miehistön majoitukseen sekä jatkosodan aikana alueella toimivat myös sää, – ilmasuojelu- ja sotilashallinto-osasto ja saksalaisten yhteysesikunnan majoituspaikkana. Tällä hetkellä alueella toimii Jalkaväkimuseo, näyttelyitä ja viehättävä lounaskahvila, jonka erikoisuutena on mm. perinteinen torstairokka ja pannukakkulounas. Paikan päällä voit melkein aistia vanhan sotaväen tunnelmaa monen vuosikymmenen takaa.

Jalkaväkimuseo. Jääkärinkatu 6-8. Avoinna 2.5. – 15.9 päivittäin klo 10-17. 16.9. – 31.12. Pe, la, su klo 11-16.

Viestikeskus Lokki

Viestikeskus lokki sijaitsee Naisvuoren louhitussa kalliossa. Viestikeskus  toimi näissä tiloissa jatkosodan aikana 1941–44. Luolasta löytyy myös viestikeskuksen henkilökunnan lepotilat sekä varatyötilat Marsalkka Mannerheimille ja muille sodan johtajille.

Viestikeskus Lokki. Vuorikadun & Ristimäenkadun kulmassa. Avoinna 2.5.-31.8. päivittäin klo 10-17.

Päämajamuseo

Päämajamuseon yhteydessä toimii myös peruskoulu, joten jos museokierros sisällä ei huvita, voi uhrautua myös lasten hyppynarunpyörittäjäksi ja ihailla komeaa rakennusta ulkopuolelta. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit A. Loenbom ja John L. Lybeck.

Päämajamuseo. Päämajankuja 1-3. Avoinna 2.5.–31.8 päivittäin 10–17. 1.9.–30.4. pe–su 10–17.

Naisvuoren vesitorni

 

Vesitorni rakennettiin Naisvuorelle 1912. Talvi- ja jatkosodan aikana tornia käytettiin ilmavalvontapaikkana, josta oli yhteys Lokissa olleeseen ilmavalvonta-aluekeskukseen. Tällä hetkellä torni toimii Mikkelin tunnetuimpana maamerkkinä, josta on näköyhteys koko kaupungin yli. Paikallinen Empire State Building siis. Näkötornin kahviosta saa myös mainioita vohveleita, jos nälkä on jo päässyt yllättämään tässä vaiheessa lenkkiä.

Naisvuori. Maaherrankadun ja Maunukselankadun risteys.

Tertin kartano

 

Näköalatornin jälkeen alkaa päivän urheiluosuus. 7 kilometrin pyöräily kohti upeaa Tertin kartanoa. Kartano on aito sukukartano. Päärakennus on vuodelta 1809. Talvisodan ylimääräisten harjoitusten aikana Tertissä oli koulutuskeskus. Talvisodan aikana päämajan tykistötoimisto sijaitsi kartanossa.

Jatkosodan aikana Tertissä toimi osa intendentin osastoa. Tällä hetkellä kartanosta löytyy ravintola, kauppa, kahvila, yrttipuutarha, majoitushuoneita sekä kesäisin vinttilöytö- kauppa. Paikka on nähtävyys ihan vain kauniin maalaismaisemansa vuoksi, mutta vielä parempia ovat kartanon omat herkut. Nauti lounas joko kartanon kesäisestä noutopöydästä tai kahvilan lounaspöydästä. Hyvällä tuurilla saatat myös yllättää paikan isännän lounaalta samalta hetkeltä ja voit udella häneltä menneitä muistoja kartanon historiasta tai vaikka vinkkejä ohran kasvatukseen.

Tertin kartano. Kuopiontie 68.

Ravintolalaiva Toivo

Reitin päättää pyöräily takaisin kohti Mikkeliä. Päädymme kuitenkin keskustan sijasta satamaan, jossa sijaitsee vanha laiva, joka on muutettu anniskelualueeksi. Laivalla itsellään ei ole tiettävästi historiaa Mannerheimin kanssa, mutta laiva on kauniilla paikalla Saimaan rannalla, joten mitä luultavimmin Mannerheimkin katseli tätä upeaa maisemaa ja mietti miten taistella ja pitää maa itsenäisenä. Voit päättää retkesi täällä virkistävään appelsiinimehuun tai vaikkapa kuohuviinilasilliseen ja mietiskellä hyväntahtoisia isänmaallisia ajatuksia Savon sydämessä.

Ravintolalaiva Toivo. Mikkelin satama. Avoinna (kesäisellä säällä) ma-la klo 8.30- ja su 12-18(02).

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.