Laihian Lähetyskirpputori Laihian Nuukuuren museoManun luontotila Itsepalvelukirpputori  Vanha meijeri: Vanha-aika -kahvila, -myymälä ja -kirpputori Kalliojärven viihdekeskusTuuralan kyläkaffilaMarja-ja vihannestila Jarmo Valtari Merikaarron siltagrilli 

Uusi Musta -blogin toimittaja Hanne Valtari vie nopsalaiset pyöräkierrokselle kotiseudulleen Pohjanmaalle. Junat kulkevat eri puolilta Suomea Seinäjoelle, jossa voi vaihtaa paikallisjunaan. Sinisen junan pölyisistä penkeistä voi katsella ohi lipuvia lehmien laidunmaita ja kauniita juna-asemia. Pohjanmaa-turnee alkaa Laihialta.

”Akselilla Laihia-Isokyrö-Vähäkyrö ei ole fiinejä baareja tai valkoisella maalilla ja nenäkkyydellä sisustettuja taidegallerioita, mutta takaan, että pääset aitoon maalaistunnelmaan, ymmärrät monien pohjanmaalaislegendojen olevan totta ja poljet rehevissä maisemissa huomaamattasi peppusi helläksi. Tervetuloa Kyrönmaalle!”, Hanne sanoo.

Reitti on alunperin julkaistu Uudessa Mustassa. 

Laihian Lähetyskirpputori 

Laihian Lähetyskirpputorilla hintalaput ovat etenkin pääkaupunkilaiseen hinnoittelupolitiikkaan tottuneelle parin riemunkiljahduksen arvoinen paikka. Muovipussillisen saa kerätä täyteen viidellä eurolla, vain muutamat takit on jätetty säkkikaupan ulkopuolelle.

Kirpputorirallin jälkeen kannattaa hetki fiilistellä paikallista elämänmenoa Laihian kylänraitilla. Virastotalot ovat jo niin rumia, että ne ovat karuudessaan kauniita. Hiukomisen yllättäessä poikkea linja-autoaseman kahvilaan (Kauppatiellä). Jos vanhanajan kyläkauppa on sinulle outo käsite, käväise hämmästelemässä moista eksotiikkaa Kössin Hallissa.

Laihian Lähetyskirpputori. Kauppatiellä, viistosti S-Markettia vastapäätä. Laihia.

Laihian Nuukuuren museo

Seuraavaksi on aika kiinnittää matkatavarat jopparille (tarakalle) ja hypätä pyörän satulaan. Laihian Nuukuuren museoon kannattaa fillaroida jo pelkästään kauniiden maisemienkin takia. Pikkuista tietä kiemurrellessa pääsee ihailemaan viljaisia peltoja, punaisia pohjalaistupia ja sudenkorennon leikkiä ojanpientareella.

Laihian Nuukuuren museossa voit ottaa paikallisilta oppia siitä, miten uutta ei tarvita, kun vanhankin voi käyttää ihan loppuun saakka.

Laihian Nuukuuren museo. Rudontie 234. Laihia.

Manun luontotila 

Päivän matkustamisen jäljiltä olo saattaa olla jo ryytynyt, joten käännä pyörän nokka seuraavaksi Manun Luontotilalle. Voit yöpyä maalaistalon päärakennuksessa, joka on muutettu kokonaan matkailijoiden yöpymistä palvelemaan. Varaa petipaikkasi etukäteen! Ennen nukkumatin kanssa turinointia käy löylyttelemässä iholta pois päivän liat savusaunan hämärässä.

Seuraavana aamuna voit herätä Manun Luontotilan emännän tekemään aamupalaan tai halutessasi kokata sen itse. Seuraavaksi suunnataan Isoonkyröön, joten kannattaa pakata pyörä paikallisjunaan. Pyörälläkään matkaa ei kertyisi kuin parikymmentä kilometriä, mutta paikkakuntien välillä oleva tie on iso ja meluinen, joten säästä toki voimiasi.

Manun Luontotila. Päkintie 143. Laihia.

Itsepalvelukirpputori  

Isossakyrössäkin päivä aloitetaan kirpputoreillen: astu sisään vanhassa kyläkaupassa majaansa pitävään itsepalvelukirpputoriin (Pohjankyröntien ja Kyrööntien risteyksessä). Maalaiskirpputoreillakin ollaan jo ymmärretty vintagen ja vanhojen Arabia-astioiden arvo, mutta täällä voi edelleen tehdä löytöjä.

Itsepalvelukirpputori. Pohjankyröntien ja Kyrööntien risteyksessä. Isokyrö.

Vanha meijeri: Vanha-aika -kahvila, -myymälä ja -kirpputori 

Nappaa taas pyörä alle ja suunnista joen eteläpuolta vanhalle meijerille (Oltermannintie 6). Kauniissa tiilirakennuksessa ei ole enää aikoihin valmistettu Oltermannia tai muita maitotuotteita, mutta nykyään tilat on ottanut tyylikkäästi haltuunsa Vanha Aika -kahvila, -myymälä ja -kirpputori.

Jos et halua ostaa uutta, kirpputorin puolella pöydät notkuvat syötävän suloisia vanhoja astioita sekä tavaroita ja vaatteita, joilla jokaisella on tarina kerrottavanaan.

Vanha meijeri: Vanha Aika -kahvila, -myymälä ja -kirpputori. Oltermannintie 6. Isokyrö.

Kalliojärven viihdekeskus

Iskikö himo päästä uimaan? Siinä tapauksessa voit jatkaa fillaroiden matkaa Kalliojärvelle. Jos maltat jäädä iltaselle asti, täällä saat ottaa myös tanssilavan haltuun. Kalliojärveltä voi myös vuokrata mökin tai hyvällä onnella saada punkkapaikan karavaanareiden vaunuista – mikäli sikäli kun tanssijalka vispaa ihan yömyöhälle saakka.

Kalliojärven viihdekeskus. Kortesluomantie 146. Orismala.

Tuuralan kyläkaffila

Kalliojärven jälkeen polje pyöräsi takaisin Isonkyrön keskustaan ja siitä siltaa pitkin Kyrönjoen pohjoispuolelle. Nyt lähdetään itse ytimeen, Vähäänkyröön! Jos satut olemaan matkassa kesäaikaan, pysähdy kuitenkin ennen kuntarajan ylitystä Tuuralan kyläkaffilaan, jossa voit kupposen kanssa nauttia lampaiden rapsuttelusta ja komeista jokimaisemista. Mutta eipä hätiä, vaikka olisit liikkeellä kesälomakauden ulkopuolella. Tie Vähäänkyröön kiemurtelee Kyrönjoen vartta, joten ehdit ihan pakahtua kauniista maisemista vajaan 20 kilometrin matkan aikana.

Jos haluat käydä tarkastamassa Vähänkyrön kirkonkylän, kurvaa kirkon kohdalla olevalta sillalta joen eteläpuolelle. Raitilla voit nähdä paikallista nuorisoa pärryyttelemässä mopoillaan. Jotkut ovat saaneet isältään lainaan traktorin, jolla on komia ajella rallia pitkin kyliä. Kokeiles liftata kyytiin! Tämän jälkeen tahdot ehkä sulatella näkemääsi kera oluen, jota löytyy sopivasti Fyrry-baarista.

Tuuralan kyläkaffila. Tuuralan kylätie 41, Isokyrö.

Marja-ja vihannestila Jarmo Valtari 

Kurvaa takaisin joen pohjoispuolelle ja jatka matkaasi viiden kilometrin verran, kunnes saavut Jarmo Valtarin marja- ja vihannestilalle, jossa viljellään muun muassa mansikanmollukoita ilman torjunta-aineita, joten kesäaikaan eväät kannattaa käydä hakemassa suoraan pelloilta.

Marja- ja vihannestila Jarmo Valtari. Jokivarsitie 501. Vähäkyrö.

Merikaarron siltagrilli 

Mansikat masussa jaksaakin jatkaa polkemista kohti Vähänkyrön Merikaartoa. Seuraavan riippusillan kohdalla vastaasi tulee Lähetyskirpputori, joka ilahduttaa aukiolollaan tiistaisin ja lauantaisin. Jatka matkaasi läpi koskimaisemien Merikaarron Siltagrillille, joka sijaitsee seuraavan sillan, Kolkin sillan, kupeessa.

Siltagrillillä, eli paikallisten tapaan kutsuttuna Martilla, voit ryystää myös olusen. Huhutaan myös, että grilliltä saisi pitäjän suurimmat jäätelöpallot.

Jos ilta venähtää pitkäksi, voit vuokrata uinumiseen grillin vierestä mökin. Aamusella saatat saada traktorikyydin pyörinesi Tervajoelle, josta pääset lähtemään kohti kotiasi. Jos taas joudut lähtemään jo aikaisemmin takaisin kohti arkielämää, Tervajoen juna-asemalle kertyy Merikaarrosta matkaa vajaat kaksikymmentä kilometriä. Vähän enemmän poljettavaa kertyy lähimpään kaupunkiin, Vaasaan, josta myös saat junan allesi. Mutta ei ne kilometrit haittaa, sillä niin kuin Pohjanmaan ylpeys, Klamydia, mylvii: ”Alkaa P:llä loppuu A:lla. Hianoo olla Pohojanmaalla!”

Merikaarron Siltagrilli. Kolkintie 67. Vähäkyrö.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.