Luontolomailua Pyhämaassa

Pamprinniemen RaamattuluontopolkuUhrikirkkoRavintola Pyhämaan RuoriSuviteatteriLyökin PookiTelakanrantaMajatalo Lepuuttaja

Pyhämaa, vanha saaristolaispitäjä sijaitsee Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla.

Pyhämaa on erinomainen paikka esimerkiksi pyöräilylle ja luonnossa vaeltamiselle sekä  merestä nauttimiselle. Jos kulkemasi tie loppuu rantaan, voit pyytää kalastajaa hakemaan sinut paatillaan ja viemään lahden toiselle puolelle.  Meri on Pyhämaassa aina lähellä.

Reitin laati Nopsalle Kari Aalto Pyhämaan Matkailuyhdistyksestä.

Pamprinniemen Raamattuluontopolku

Neljä kilometria pitkä Pamprinniemen Raamattuluontopolku sijaitsee Pyhämaan Kettelissä seurakunnan maalla. Polku tutustuttaa kulkijansa upeaan merelliseen luontoon. Lisäksi polun varrelta löytyy Raamattuun liittyviä tarinoita.

Pamprinniemessä on monipuolinen linnusto ja hienot maisemat. Lintubongarit ovat äkänneet haahkoja, pilkkasiipiä, tukkakoskeloita, lapintiiroja, meriharakoita, punajalkavikloja ja suuria tiiroja.

Pamprinniemen Raamattuluontopolku, Hauintie, Pyhämaa.

Uhrikirkko

Pyhänmaan uhrikirkko Suomen vanhimpia uhrikirkkoja. Se on rakennettu vuosina 1642–50. Kautta vuosisatojen pyhämaalaiset ja muutkin merenkävijät ovat tehneet lahjoituksia kirkolle saadakseen siunausta seilaamiselleen maailman merillä. Uhrikirkon erikoisuutena on sen korkean iän lisäksi se, että kirkkosali on maalattu kauttaaltaan kuvin.

 

Pyhämaan Uhrikirkko, Kirkontaustantie 11, Pyhämaa.

Ravintola Pyhämaan Ruori

Ravintola Pyhämaan Ruori on lämmintunnelmainen ruokaravintola aivan Pyhämaan keskustassa.  Ruori on tunnettu hyvästä ruoastaan ja kotoisesta ilmapiiristään. Täällä kuulet paikkakunnan viimeisimmät uutiset ja voit seurata Pyhämaan kirkonkylän elämänmenoa aitiopaikalta ravintolapöydän takaa tai kesäterassilta. Arkilounas on tarjolla ympäri vuoden. Sunnuntaisin on katettuna runsas merellinen buffet-pöytä. Ruorilta löytyy myös tilaussauna ja pitopalvelu.

Ravintola Pyhämaan Ruori, Pyhämaanraitti 35. Pyhämaa. Avoinna: ma-to 11-14, pe 11-18, la 12-18 ja su 12-16.

Suviteatteri

Jos olet liikenteessä heinäkuussa, saatat päästä nauttimaan ulkoilmateatteri Suviteatterin annista. Kesäteatteriesityksen ensi-ilta on perinteisesti ollut heinäkuun alussa Luodolla tuulee -kotiseututapahtuman yhteydessä. Suviteatterin näytelmä kesällä 2012 on: Pirtua pirtua!

Suviteatteri, Pyhämaantie 1076,  Pyhämaa.

Lyökin Pooki

Merituulen tuiverrus hiuksissa kuljettaa  ajatukset pois arjesta.

Lyökki eli Pookinmaa on kallioinen saari Pyhämaan lounaispuolella. Lyökin pooki eli  vuonna 1757 valmistunut on Suomen vanhin tunnusmajakka.  Saari sijaitsee aivan ulkomeren laidalla ja sen kasvisto on harvinaislaatuinen.

Jos mieli tekee kalaa, on Kylmäpihlajassa mahdollisuus kalastaa ammattikalastaja Seppo Lambergin kalastajapaatilla.

Kalastaja Seppo Lamberg, Uimuskarra 190, Pyhämaa.

Telakanranta

Pyhämaan kirkonkylän rannassa on ennen tehty purjeveneitä ja -laivoja eli purjepaatteja, kuten niitä Pyhämaassa kutsutaan.

Tänä päivänä Telakanrannassa on vaikka mitä, mutta ei telakkaa: uimaranta, lentopallokenttä, grillikatos, vierasvenesatama ja infopiste Rantsali. Infopisteessä toimii myös pieni kioski, josta voi ostaa vaikka jäätelöä kesäpäivän kaunistukseksi. Paikka on idyllinen ja rauhallinen ja se sopii varsinkin lapsiperheille ja luonnonrauhasta pitäville.

Telakanranta, Pyhämaanranta, Pyhämaa.

Majatalo Lepuuttaja

 

Pitkän päivän päätteeksi kivutaan Majatalo Lepuuttajan yläkertaan. Aivan Ravintola Ruorin pihapiirissä sijaitsevan 100-vuotiaan puurakennuksen yläkerrassa sijaitsevat  tunnelmalliset majoitushuoneet. Huonekokoja on kahdenhengen huoneista kuudenhengenhuoneeseen.

Majatalo Lepuuttaja, Pyhämaanraitti 33, Pyhämaa.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.