Lempäälän LuontaiskylpyläFrantsilan KehäkukkaFrantsilan Hyvän Olon Keskus

Takaisin maalle! Nopsa ja Mondo jäljittivät yhdessä Pirkanmaan parhaita luomumatkakohteita. Materiaali on aiemmin julkaistu Mondo-lehdessä.

Lempäälän Luontaiskylpylä

Helsinki-Tampere -väliä kulkevat Intercity-junat pysähtyvät lähimatkaajan iloksi Lempäälässä. Jää kyydistä ja mene hoitoon vuonna 1926 perustettuun Lempäälän Luontaiskylpylään. Hoidot ovat todellista luomua: Niissä käytetään vain vettä, lämmönvaihtelua ja kääreitä. Kylpylässä voi joko piipahtaa hoidossa tai nauttia monta päivää täyshoidosta. Nopsa suosittaa hitaampaa vaihtoehtoa. Muista tilata erikoisruokavalio etukäteen.

Frantsilan Kehäkukka

Jatka matkaa aamujunalla Tampereelle ja ota sieltä linja-auto Hämeenkyrön keskustaan. Pysähdy Frantsilan Kehäkukkaan kasvislounaalle ja mustikka-vaniljapiirakalle. Ruokien maustamiseen käytetään Frantsilan luomuyrttitilan yrttejä, joihin voi tutustua näytepuutarhassa. Puodissa myydään Frantsilan luontaistuotteita ja luomuherkkuja.


Frantsilan Hyvän Olon Keskus

Frantsilan Hyvän Olon Keskus antaa mitä lupaa: hyvää oloa. Luonnonyrttejä, luontaishoitoja ja kasvisruokaa. Viivy ainakin viikonloppu. Kokeile hoitoja, kulje yrttipolku ja tutustu ympäristön maisemiin vuokrafillarilla. Talvella voit hiihtää. Ps. Kesällä m/s Purimo kulkee Hämeenkyröstä Nokian Siuroon. Kyytiin mahtuvat myös polkupyörät.


Tähän reittiin on jätetty 5 kommenttia

 1. Tästä piti sanoa vielä sen verran, että paikka olisi täydellinen, jos siellä olisi myös luomuruokaa. Tuoreisiin aineksiin, terveellisyyteen ja esillepanoon voisi satsata.

 2. Liisa

  Hei Aija! Itselleni jäi sama vaikutelma: että todella panostatte ruoan terveellisyyteen, laatuun ja esillepanoon. (Ehkä Ulla tarkoitti kommentillaan jotain muuta paikkaa kuin Frantsilaa:) Kaikki näytti herkulliselta ja se mitä maistoin, oli myös sitä. Olisin valmis maksamaan luomukasvisbuffetista ainakin 15 euroa, ehkä jopa 20. Aika harvinaista herkkua edelleen!

 3. ari tuuloskorpi

  Pirkanmaalta löytyy mm. upasta 110 vuotta vanhasta Kauppahallista hyvä luomuliike nimeltä Luomu Ani.

 4. Tampereella kannattaa käydä syömässä joko Ilmarinkadun (Tammela) tai Kuninkaankadun (keskusta) Gopalissa. Molemmista saa intialaistyylistä vegaaniruokaa ja leivoksia ja kakkuja, joista osa on vegaanisia. Jos käy Ilmarinkadun ravintolassa, voi samalla tsekata Tammelantorin tarjonnan.
  Reilun kaupan tuotteita varsinkin sisustukseen saa Maailmankauppa Tasajaosta Kehräsaaren hienosta tehdasmiljööstä, joka on aivan keskustassa. Tarjolla on mm. tyynynpäällisiä, amppeleita, koreja, astioita, seinävaatteita, laukkuja ja elintarvikkeita. Samalla kannattaa käydä Radiokirppiksellä.
  Jos haluaa tehdä perusteellisemmat luomuruokaostokset kannattaa käydä Runsaudensarvessa ja Ruohonjuuressa. Ja vihannekset Kauppahallin LuomuAnista.
  Näissä kaikissa tulee itse käytyä ahkerasti ja voin suositella muillekin!

 5. Sastamalassa on kaksi hienoa kivikirkkoa: kertaalleen poltettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, johon valmistui viime vuonna Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen maalaukset ja Sastamalan kivikirkko. Pakanallista perintöä voi aistia Pirunvuorella, josta on hienot maisemat Rautavedelle kirkkojen suuntaan ja luola. Tosin luolan pääsisäänkäynti on ilkivaltaisesti räjäytetty umpeen, mutta vuori on silti käymisen arvoinen. Pirunvuorella on myös paljon mustikoita ja Emil Danielsonin kivilinna. Kävelymatka hotelli Ellivuoren pihasta huipulle on parisen kilometriä, onnistuu siis lapsiperheiltäkin.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.