Lähiruokaa Etelä-Savossa

Vilee Puoti ja bistroTertin kartanoVanha KilkkiläWehmaan Kartano: Tea HouseKyytselän jäätelöRapion myllyPanimoravintola HuvilaTynkkylän LomaniemiRavintola NiinipuuAnttolanhovin kartanoWanha Peltola

 

Jenna Toivakka Mikkelin matkailupalveluista teki Nopsalle lähiruokareitin, joka sopii luomua rakastavalla kulinaristille tai maalaismaisemista nauttivalle herkkusuulle. Joka tapauksessa elämys on taattu!

Reitin voi kulkea joko himopyöräillen, julkisilla (vaatii vähän kikkailua) tai Nopsan tyylille poikkeuksellisesti autolla.

Vilee Puoti ja bistro

Vileessä on lounasravintola ja puoti, jonka valikoimista löytyy mm. eripaahtoisia kahveja, leipää, pullaa, teetä, mausteita, erikoisjuustoja ja pastaa sekä kerran kuussa bistroillallinen.

Raaka-aineet ovat seudun lähi-ja luomuruokaa. Tilauksesta järjestetään myös juhlia. Paikan erikoisuutena ovat joka päivä leivotut tuoreet ruis- ja maalaisleivät sekä pavuista jauhettu kahvi.

Vilee Puoti ja bistro. Porrassalmenkatu 22, Mikkeli.  Avoinna ti – la 9 – 17, keittiö ti – pe 11 – 16, la 12 – 16.

Tertin kartano

Tertin kartano on aito sukukartano, kulinaristien kestihovi ja kodikas hotelli 5-tien varrella, 7 km Mikkelin keskustasta. Päärakennuksessa toimii ravintola. Viehättävät vierashuoneet ovat käytössä ympäri vuoden ja herkkupuoti sekä kahvila palvelevat päivittäin. Puutarhaan voit tutustua omatoimisesti tai ohjatulla kierroksella. Kartanon ruokafilosofia on käyttää oman maan ja lähitilojen raaka-aineita.  Erikoisuutena ovat riistaruoat.

Tertin kartano. Kuopiontie 68, Mikkeli. Herkkupuoti ja kahvila avoinna ma – su klo  10 – 18.

Vanha Kilkkilä

Vanhassa hirsituvassa voit kahvitella kaikessa rauhassa pannukahvin ja talon omien leivonnaisten parissa. Tuliaisiksi tai evääksi saatat löytää juuri leivinuunista otetun maalaisruisleivän.

Vanha Kilkkilä. Tuhkalantie 231, Juva.  Avoinna kesällä 2013 22.6-18.8 ke – su klo 10-17.

 

Wehmaan Kartano: Tea House

 

Tea House on Suomen ainoa englantilainen teehuone. Ruusukankain ja kukkatapetein sisustetuissa huoneissa tarjoillaan englantilaisen teeperinteen mukaisesti valmistettuja teekattauksia, kuten Afternoon Tea:ta ja Cream Tea:ta. Paikallinen teen ystävä tai ohiajava matkailija voi hetkeksi astua Bedfordin herttuattaren maailmaan, nauttia kiireettömän teehetken maaseudun rauhassa, vanhan sukukartanon tunnelmallisessa miljöössä.  Leivottavat tuotteet valmistetaan itse ja yhteistyötä tehdään mahdollisimman paljon lähialueen tuottajien kanssa. Raaka-aineet ovat luonnollisesti luomua. Paikan päällä nautittavien suolaisten ja makeiden herkkujen lisäksi Tea Housessa myydään teehen liittyviä tuotteita, syötäviä herkkuja, teekirjoja sekä irtoteetä.

Wehmaan Kartano: Tea House. Pieksämäentie 234, Juva. Avoinna ke-pe
klo 12-18 ja la-su klo 12-16. Ma ja ti suljettu.

Kyytselän jäätelö

 

Kyytselän tilalta löydät aitoa lähijäätelöä, joka on tuotettu tilan omien lehmien maistuvasta maidosta. Kyytselän jäätelö on pieni tilameijeri, jonka tärkein tuote ovat kermajäätelöt. Myös sorbetteja valmistetaan jonkin verran. Kyytselän jäätelö kuuluu Suomessa yli kymmenen vuotta toimineeseen ketjuun Farmhouse Ice Cream:iin. Suomessa ketju tunnetaan nimellä Maatalon jäätelö. Kyytselän Jäätelö on ensimmäinen jäätelötehdas, joka tekee jäätelöt Maatalon jäätelön resepteillä ja patentoidulla jäätelökoneella.

Kyytselän jäätelö. Läänänmäentie 145, Virtasalmi. Avoinna la – su klo 14 – 17.

Rapion mylly

Rapion mylly on aito ja vieläkin toimiva mylly historiallisessa myllymiljöössä Juvalla. Rapion myllyssä lähiseudun vilja jalostetaan lisäaineettomiksi myllytuotteiksi. Suomen vanhimpiin yhä toimiviin teollisuuslaitoksiin kuuluva mylly saa edelleen osan käyttövoimastaan Rapionkoskesta. Vehreän luonnon keskellä sijaitseva mylly tarjoaa mukavan pysähdyspaikan matkailijoille. Kesäinen myllykahvila tarjoilee herkullisia leivonnaisia ja myllypuodissa on runsas valikoima myllyn tuotteita.

Kesäaikana on myös mahdollisuus päästä nauttimaan Rapion myllyn kesäteatterista.

Rapion mylly. Rapiontie 175, Juva. 15.6. – 15.8. Myllypuoti ja kahvila avoinna klo 10 – 18 joka päivä sekä teatteri-iltoina klo 10 – 21.30. 16.8. – 20.12. Myllypuoti avoinna ma – pe 9 – 16. Kahvila avoinna tilauksesta ryhmille.

Panimoravintola Huvila

 

Huvilan skandinaavisessa keittiössä ei piitata ruokatrendeistä. Tuoreet raaka-aineet ja etenkin suomalaisen järvikalan monipuolinen käyttö ovat kunnia-asioita. Käsityöperinne näkyy myös astioissa – annokset tarjoillaan panimomestari Pulliaisen Huvilaa varten suunnittelemilta ja valmistamilta saviastioilta.

Huvilan Panimossa valmistetaan brittiläistyylisiä pintahiivaoluita, siideriä ja perinteistä suomalaista sahtia. Huvilan olut on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren yleisösuosion sekä suosiota myös ammattilaisten keskuudessa. Huvilassa on myös tarjolla kodikkaita Bed & Breakfast- huoneita.

Panimoravintola Huvila. Puistokatu 4, Savonlinna. Avoinna 1.7. – 29.7 ma-la klo 12 – 02, su 12 – 24. 30.7 – 31.8 ma – pe klo 16 – 24, la klo 12 – 24, su klo 12 – 20.

Tynkkylän Lomaniemi

 

Tynkkylän Lomaniemi sijaitsee kauniissa maaseutuympäristössä Saimaan Pihlajaveden rannalla, Punkaharjun Vuoriniemellä. Lomaniemen ympäristö on saimaannorppa-aluetta saarineen, niemineen ja lahtineen. Matkailutoiminta aloitettiin tilalla maanviljelyn ohessa jo vuonna 1968. Tilalta löytyy 12 loma-asuntoa, erämökki, mummonmökki, palvelut veneilijöille ja ravintola-kahvio. Tilalta löytyy myös erilaisia eläimiä.

Ravintolasta löydät aitoa lähiruokaa ja varsinkin aamutuoreet leivät ja leivonnaiset ovat syötävän herkullisia.

Tynkkylän Lomaniemi. Tynkkyläntie 66, Punkaharju.

Ravintola Niinipuu

Okkolan lomamökkitilan vieressä on ainutlaatuinen ravintola Niinipuu, jonka metrinpaksuisten luonnonkiviseinien suojassa voi nauttia herkullista lähiruokaa ja keskittyä hauskanpitoon.

Niinipuu. Ylössaarentie 35, Puumala. Avoinna ti – la klo 11 – 18 , su klo 12 – 15.

Anttolanhovin kartano

Anttolanhovi on jo vuosien ajan panostanut eteläsavolaiseen ruokakulttuuriin ja paikallisilta tuottajilta hankittuihin puhtaisiin raaka-aineisiin. Marjat ja sienet on ostettu paikallisilta tuottajilta jo yli 25 vuoden ajan. Lähiruokakonseptin systemaattinen kehittäminen alkoi jo noin 10 vuotta sitten ja viimeiset viisi vuotta työ on ollut intensiivistä.

Raaka-aineet kolmeen ravintolaan tulevat yli 30 lähituottajalta. Lähiruoan puolestapuhujana tunnettu huippukokki Markus Maulavirta on toiminut viime vuosina useaan otteeseen Anttolanhovissa keittiömestarina ja suunnannäyttäjänä.

Anttolanhovista löytyy myös laadukkaat majoitustilat kauniilla Saimaan rannalla.

Anttolanhovin kartano. Hovintie 224, Anttola.

Wanha Peltola

1800- luvun Rusthåll-kartanomiljöössä sijaitseva kartanoravintola tarjoilee herkullisia lähiruokaelämyksiä.

Wanha Peltola. Mieluantie 86, Ristiina.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.