Kulttuurihistoriaa Satakunnassa

Kokemäki: MaatalousmuseoKöyliö: TorpparimuseoEura: Naurava LohikäärmeEura: Kauttuan ruukkiEura: Panelian rivimyllyHarjavalta: Emil Cedercreutzin museo

Tämä reitti kohdistuu cheap articles sydän-Satakuntaan, josta alkaa Suomen kirjoitettu http://cheapcialiswww.com/cialis20.html historia Henrik-piispoineen ja Lalleineen.

Reitti on omistettu pienimuotoisuudelle, sympaattisille paikallismuseoille, esihistorialle, leveälle Kokemäenjoelle sekä mutkitteleville ja kumpuileville pikkumaanteille, joita pitkin on ilo matkata.

Reitin voi kulkea autolla pitkän päivän aikana, mieluummin kahden, jos aikaa on yöpymiseen.

Seikkailuhenkisempi lähtee matkaan juna-pyörä-juna -yhdistelmällä ja sukeltaa kokonaiseksi viikonlopuksi maakunnan pikkuteiden kuljetettavaksi. Hyppää Pori-Tampere –junasta Kokemäellä, kiipeä pyörän selkään ja polkaise matkaan.

Harjavallassa reitin viimeiseen kohteeseen tutustuttuasi pyöräile Harjavallan juna-asemalle ja anna VR:n vanhojen sinisten nostalgiavaunujen kuljettaa sinut ja pyöräsi kotiin.

Lisätietoa reitin kohteista ja muista Satakunnan kulttuurihistoriallisista juurista saat toukokuussa 2012 avatusta Aikamatka Satakunnassa –verkkoportaalista.

Reitin Nopsalle laati Paula Kupari Rauman merimuseosta.

Kokemäki: Maatalousmuseo

 

 

Kokemäenjoen nimikkokaupungissa sijaitseva maatalousmuseo löytyy kiviseinäisestä viljamakasiinista,  jonka on perustanut Kokemäen kotiseutuyhdistys. Aikaisemmin entisessä myllyssä toiminut museo avattiin lainajyvästömakasiiniin vuonna 1938, josta sen perusnäyttely on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Kolmikerroksisessa kivimakasiinissa on maatalousesineistöä, pienoismalleja, asekokoelmia ja paikkakunnan pitkästä historiasta kertovia kivi- ja rautakauden esineistöä.

Kokemäen maatalousmuseo, Sonnilan kirkkotie, 32800 Kokemäki.

Köyliö: Torpparimuseo

Tuiskulan torpparimuseo Köyliössä on tyypillinen ulkomuseoalue, jolta löytyy 8 eri rakennusta ja yli 2000 luetteloitua museoesinettä. Museomiljöö on monena kesänä tarjonnut tunnelmallisen näyttämön myös Tuiskulan kesäteatterille. Museosta runsaan 10 km:n päässä sijaitsevassa Köyliön keskustassa voi törmätä Lalli-patsaaseen, Pyhään Henrikiin sekä Köyliönjärven kansallismaisemaan.

Tuiskulan torpparimuseo, Ilmiintie 35, 27730 Tuiskula.

Avoinna kesä-elokuussa sunnuntaisin klo 13:00 – 16:00. Kesäteatterin näytäntöviikkoina suljettu. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Eura: Naurava Lohikäärme

Naurava Lohikäärme on Suomen ensimmäinen esihistorian opastuskeskus, joka johdattaa kävijänsä viikinkiajan Euraan. Esillä on alkuperäisiä hautalöytöjä tuhannen vuoden takaa, kuten koruja, aseita ja käyttöesineitä. Voit kokeilla langan kehräämistä värttinällä ja kankaan kutomista pystykangaspuilla tai käytellä muinaisen mallin mukaan tehtyä miekkaa. Nauravassa Lohikäärmeessä on näytillä mm. Euran Luistarin yhden haudan löytöjen perusteella rekonstruoitu Euran naisen muinaispuku, joka on nähty myös entisellä tasavallan presidentillä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

Naurava Lohikäärme, Eurantie 18, 27510 Eura.

Avoinna 1.1.–30.4. ja 1.9.–30.11, to-pe klo 11-17, la klo 11-14.

1.5.–31.8. ti-su klo 11-17. Maanantaisin sekä juhlapyhinä suljettu.

Eura: Kauttuan ruukki

 

Eurasta löytyy yksi Satakunnan kolmesta ruukkialueesta. Kauttuan ruukinpuisto käsittää hienon, vanhan tehdasmiljöön ympäröivine asuinrakennuksineen, joissa teollisen ja asuinrakentamisen ajalliset kerrostumat näkyvät hyvin. Ruukinpuiston rakentamiseen on jättänyt kädenjälkensä mm. Alvar Aalto. Aallon suunnittelemasta tehtaan työläisten Jokisaunasta löytyy nykyään design-tuotteita myyvä Designpesula ja Mankeli Galleria, sekä yläkerrasta löytyy kahvila Nemo. Kauttuan ruukinpuistossa järjestetään käsityöläisten myyjäisiä ympäri vuoden.

Ruukinpuiston info-piste sijaitsee kesäisin TAIREshopissa osoitteessa:

Sepäntie, Kauttuan Ruukinpuisto, 27500 Kauttua.

Eura: Panelian rivimylly

 

 

Kauttualta matka jatkuu Paneliaan, joka on tunnettu mm. Suomen suurimmasta pronssikautisesta hautaröykkiöstä eli hiidenkiukaasta. Pittoreskin kylänraitin viehätys kulminoituu leveään kaksiholviseen kivisiltaan Paneliankosken yli ja koskesta voimansa saavaan rivimyllyyn. Nykypäivään säilynyt neljän myllyn rivimylly on Euroopassa harvinaisuus. Koskessa jokiuoman päällä sijaitseva Prunnimylly toimii edelleen vesivoimalla. Panelian Kotiseutuyhdistys pyörittää Prunnimyllyä kesälauantaisin ja jauhaa lähiviljasta jauhoja vierailijoiden iloksi ja ostettavaksi.

Panelian rivimylly,  Myllytie 5, 27430 Panelia.

Avoinna 2.5.–30.9.  ti–pe 12–16,  ti myös 18–20, la 12–14. Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Harjavalta: Emil Cedercreutzin museo

Kuvanveistäjä, siluettitaiteilija, kirjailija, vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyö on esillä hänen nimeään kantavassa museossa. Emil Cedercreutzin syntymäkoti oli Köyliössä, Köyliönkartanossa, jossa Emil sai aatelisen sivistyksen lisäksi oppia myös tavallisen kansan töitä. Olennainen osa Emil Cedercreutzin museota on taiteilijan oma veistos- ja siluettituotanto sekä hänen keräämänsä laaja taidekokoelma. Omaperäinen ja kodikas Taiteilijakoti Harjula oli Cedercreutzin näkemys kodista kokonaistaideteoksena. Oma nähtävyytensä on museon sijainti leveänä aukeavan Kokemäenjoen rantatöyräällä.

Emil Cedercreutzin museo. Museotie, 29200 Harjavalta. Puh. 02 535 1200.

Avoinna kesällä 1.6.–31.8, su–pe klo 11–18, la 11–16.

Taiteilijakoti Harjulan opastukset päivittäin.

Talvella 1.9.–31.5, su–ke, pe  klo 12–16, to 12–18, la suljettu.

Museo suljettu: 14.9., 10.10., 6.12., 24.-26.12., 1.1., 6.1.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.