Kruunuvuoren rauniohuvilat

Lindebergin huvilaPuutarhurin huvilaVilla KissingeVilla HälleboVilla KronbergLilla Kronberg

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, sijaitsee Kruunuvuori. Sinne ei eksy sattumalta. On jatkettava matkaa sinnikkäästi läpi uuden omakotitaloalueen, pitkin Päätietä, aivan sen päähän asti. Ohi punakeltaisen puomin ja ylös kapeaa metsäpolkua. Mäen laella polku haarautuu molemmin puolin metsälampea. Kun polku kulkee eteenpäin, kulkija löytää karua ja villiä luontoa, sileitä rantakallioita, upeita näkymiä kohti Helsingin keskustaa ja rauniotuneita huviloita.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi monia huvila-alueita. Säätyläiset löysivät Kruunuvuoreenkin. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan. Osan rakennuksista Aarnio vuokrasi kesäasunnoiksi yritystensä työntekijöille.

Nyt Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Tämä kesä voi olla viimeinen hetki vierailla koskemattomassa Kruunuvuoressa. Osa huviloista on jo täysin tuhoutunut, muutaman pystyy vielä tunnistamaan. Tämä reitti johdattaa parhaiten säilyneiden luo.

Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä. Pakkaa mukaan retkieväät ja vietä kevätpäivä Kruunuvuoren kallioilla.

Lähde: Minna Torppa & Aurora Reinhard: Kruunuvuori – Unohdettujen huviloiden tarina. Helsingin kaupungin museo, 2009.

Katso! Stadi-TV Kruunuvuorenrannassa

Lindebergin huvila

Lähde kulkemaan metsäpolku ensin länteen. Metsälammen kohdalla polku haarautuu. Jatka vastapäivään, kohti pohjoista. Parinsadan metrin jälkeen oikealla alarinteessä näkyvät Lindebergin huvilan rauniot. Talon viimeinen asukas Naima Lindberg kuoli vuonna 1975. Siitä lähtien huvila on saanut rauhassa rapistua. Naimattomalla Naimalla kun ei ollut sukulaisia paikkakunnalla. Huvilan rakensi Naiman isä Gustav Viktor Lindberg 1900-luvun alussa.

Seuraavaksi polun vieressä huomion kiinnittää matala, suhteellisen hyväkuntoinen pieni punainen rakennus. Se on Villa Kissingen vanha kanala, joka toimi kesäasuntona 50-luvulta vuoteen 2007.  Villa Kissingelle saavutaan hetken kuluttua.

Kanalan alapuolella voi nähdä suurehkon kasvihuoneen perustukset.


Puutarhurin huvila

Puutarhurin huvila on yksi Kruunuvuoren parhaiten säilyneitä. Mansardikattoinen, 1900-luvun alussa rakennettu huvila edustaa kansallisromanttista tyyliä. Huvilaa asutti Villa Kissingen puutarhuri.

Huvilan etupihalta lähtevät kiviportaat vievät huvimajan raunioille. Huvimajasta on jäljellä vain pari kiveä ja hiiltyneitä hirsiä, mutta hieno näköala on onneksi tallella. Vuonna 1907 rakennettu paanukattoinen punamullattu maja muistutti aikoinaan itämaista pagodia. Majan jäänteiden vieressä on nupukivistä muurattu lipputangon jalusta muistona kansalaissodasta, jolloin punaiset räjäyttivät tangon. Sodan jälkeen Villa Kissingeä asuttanut Albert Goldbeck-Löwe pystytti viereen uuden tangon.

Villa Kissinge

Samassa pihapiirissä Puutarhurin huvilan kanssa seisoo Villa Kissinge, Kruunuvuoren huviloista dramaattisin. Osin romahtaneessa ja palaneessa huvilassa oli aikoinaan 10 huonetta sekä useita kuisteja. 1990-luvun alusta alkaen huvila on ollut tyhjillään. Nyt seiniä kirjovat tägit ja graffitit.

Villa Kissingen ja Puutarhurin huvilan väliin jää pieni ja matala hirsitorppa, Villa Schwiegermutter. Mökki toimi muun muassa Villa Kissingen kodinhoitohuoneena, myöhemmin kesäasuntona ja leikkimökkinä.

Villa Hällebo

Villa Hällebo on Kruunuvuoren huviloista ainoa, jonka joku vielä voisi pelastaa. Uusrenessanssityylistä taloa on laajennettu moneen kertaan. L-kirjaimen muotoisen talon sisäkulmassa on hieno lasikuisti, josta aukeaa näköala merelle kohti Helsingin niemeä. Huvilan pihasta vievät portaat alas rantaan, jossa on vanha hirsisauna. Kommunistit kutsuivat sitä Isoksi Saunaksi. Pysähdy hetkeksi ja ihaile maisemaa: Oikealla Kulosaari, edessä Helsinki, vasemmalla avoin ulappa.

Villa Kronberg

Villa Kronberg on vaipunut kokoon kuin uuvahtanut korttitalo. Rakennus onkin ollut kauimmin tyhjillään. Jostain syystä se ei houkutellut kesävuokralaisia yhtä hyvin kuin alueen muut huvilat. Kun Aarne Aarnio osti alueen, hän vuokrasi talon Helsingin yrittäjänuorille. Heidän lähdettyään huvilaa yritettiin kunnostaa, mutta työ jäi kesken. Villa Kronbergista tuli kummitustalo, joka rappeutui huviloista ensimmäisenä.

Lilla Kronberg

Reitin viimeinen huvilaraunio on Lilla Kronberg, vanha hippien suosima bilepaikka. Nyt katto on jo romahtanut sisään eikä taloon ole menemistä. Kulje Villan luota vielä merenrantaan vanhalle saunalle. Sileillä rantakallioilla on hyvä syödä retkieväät ja katsella merta ja Helsingin siluettia. Joku uskalikko voi pulahtaa varovasti uimaankin.

Tähän reittiin on jätetty 2 kommenttia

  1. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

  2. Pingback: Kevätretki Kruunuvuoreen | Ihmemaassa

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.