Korkeataidetta Korvessa

ArtelesTöllinmäkiFrantsilan kehäkukkaPuuvuoriYltä ja altaErämaa-ateljeeTyrvään  Pyhän Olavin kirkkoSiilinranta

Korpi on kiehtonut taiteen tekijöitä vuosisatojen ajan. Runsas tilan määrä, ekologinen elämäntapa ja edulliset elinkustannukset ovat syitä sille, että mettä kutsuu taiteilijoita myös tänään.  Kansainvälisen taiteilijaresidenssi Arteleksen perustajajäsenen Pekka Ruuskan laatima taidereitti Länsi-Pirkanmaalla sisältää taiteellisesti korkeatasoisista kohteita, jotka heijastelevat taiteilijan ja luonnon välistä keskustelua.

Pekka Ruuska on Genevestä Haukijärvelle muuttanut kuraattori ja taidekonsultti.

Kohteet ovat jonkinmoisen matkan päässä toisistaan, joten poikkeuksellisesti reitti kannattaa suorittaa autolla, jos ei ole himopyöräilijä.

Arteles

 

Arteles on Suomen kansainvälisin taitelijaresidenssi, jossa työskentelee vuosittain noin 70 eri alojen ammattitaiteiljaa. Arteleksessa voi aistia kansainvälistä ilmapiiriä ja tutustua maailmanluokan taiteilijoiden, kuten maalareiden, kirjailijoiden ja muusikoiden työhön. Arteles sijaitsee entisessä Haukijärven kansakoulussa, jossa oppia kerrytti mm. nobelisti F.E. Sillanpää. Arteles sijaitsee noin 40 km:n päässä Tampereesta.

Arteles. Hahmajärventie 26, Haukijärvi. Kesä-ajan säännölliset aukioloajat yleisölle: 2.7.-12.8 ke-su klo 12-17. Taidenäyttelyssä Outi Heiskanen.

Töllinmäki

Kirjoittaja ja Nobel-voittaja F. E. Sillanpään nuoruudenkoti ja esikoisteoksen Elämä ja aurinko (1916) syntypaikka.

Töllinmäki. Saviojantie, Hämeenkyrö. Avoinna yleisölle lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-18 koulujen alkamiseen asti ja muulloin sopimuksen mukaan.

Frantsilan kehäkukka

Frantsilan Kehäkukka-keskuksessa voi lounastaa tunnetun kasvisravintolan romanttisessa joki-atmosfäärissä. Kehäkukka-keskuksessa voi tutustua myös luomuyrttitila Frantsilan tuotteisiin.

Frantsilan Kehäkukka. Yrjö-Koskisentie 1, Hämeenkyrö. Kahvila ja myymälä ovat avoinna ma-la klo 10-17 ja su klo 11-17. Lounas on katettuna noutopöytään ma-pe klo 11-14.

 

Puuvuori

Puuvuori (Treemountain)-maataideteos on amerikkalaisen taiteilija Agnes Denesin suunnittelema taideteos, joka koostuu kymmenestä tuhannesta matemaattisen kaavan mukaan istutetusta puusta. Teos on orgaaninen prosessi, jolla on myös myönteisiä ekologisia vaikutuksia. Se vihittiin käyttöön vuonna 1996.

Ajo-ohje: Tampereelta pohjoiseen valtatietä 3 Ylöjärven taajaman ohi (19 km), viitta ”Pinsiö 4 km”. Pinsiön tietä 1 km, käännös mäen alta oikealle ja metsätietä kääntöpaikalle asti. Puuvuori näkyy kääntöpaikalta soranottoalueen keskeltä.

Puuvuori. Pinsiönkankaantie 100, Ylöjärvi. Avoinna ympäri vuoden. Teokselle esteetön pääsy.

Yltä ja alta

Yltä ja alta (Up and under)  -maataideteos on tunnetun amerikkalaisen taiteilijan Nancy Holtin Nokian Pinsiöön tekemä taideteos. Teosta on ylistetty ja siihen on viitattu monia kertoja lukuisissa kansainvälisissä julkaisuissa.

Ajo-ohje: Tampereelta pohjoiseen valtatietä 3 (17 km), käänny vasemmalle Pinsiönkankaantietä (jatkuu Sasintienä) pitkin 3,9km . Nokialta tultaessa Pinsiöntietä Pinsiön kyläkaupan risteykseen, josta 100 m vasemmalle.

Sasintie, Ylä-Pinsiö. Avoinna ympäri vuoden. Teokselle esteetön pääsy.

Erämaa-ateljee

 

Viime vuosituhannen alussa useat suomalaiset taiteilijat halusivat palata takaisin luonnon yhteyteen. Rakennettiin useita erämää-ateljeita. Näiden kärkeä edustaa vuonna 1910 valmistunut taidemaalari Emil Danielssonin uljas luonnonkivistä vuoren päälle kasattu kivilinna, jossa taiteilija asui ja työskenteli kesät. Kohde kuuluu Museoviraston listaamiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Ajo-ohje: Perille pääsee vain kävellen. Ellivuoresta lähtee kävelyreitti kohti kivilinnaa. Polulla on viittoja, joita seuraamalla seuraamalla löytää perille. Reitti on noin kaksi kilometriä pitkä.

Kivilinna. Ellivuorentie 131, Sastamala. Avoinna kesäisin. Tilauksesta myös muuna aikana. Ei pääsymaksua.

Tyrvään  Pyhän Olavin kirkko

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on vaikuttava kokemus. Kauniilla rantapaikalla sijaitseva keskiaikainen kirkko seisoo Sastamalan Tyrväällä. Kirkko koki tuhopolton vuonna 1997, jonka jälkeen se entisöitiin talkoilla. Kirkon sisätilan pysäyttävistä ja nykyaikaisista maalauksista vastaavat kuvataiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen. Kirkko on tullut tutuksi myös Mauri Kunnaksen kirjoista.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Kallialan kirkkotie 50, Tyrvää. Avoinna ja opas paikalla 1.5.–31.8.2011 su–pe klo 11–18 sekä syyskuussa sunnuntaisin klo 11–17. Lauantaisin kirkko on yleisöltä suljettu, koska päivä on varattu kirkollisille toimituksille.

Siilinranta

Mouhijärven vanhalla meijerillä toimii taide- ja kulttuurimatkailukohde Siilinranta, jonka pihapiirissä on myös kesämajatalo. 1905 rakennetun kivimeijerin meijerisalissa ja pihapuistikossa on taidenäyttelyitä, kesällä isommin ja talvella pienimuotoisemmin. Taidekirnussa järjestetään taidekursseja ja kulttuuritapahtumia. Reilua lähiruokaa valmistetaan tilauksesta ryhmille ja juhlijoille.

Yksittäiset poikkeajat voivat kahvitella kesäkahvilassa, josta löytyy myös taiteellisia ja huolella käsin tehtyjä tuliaisia sekä Meijerin museohuone.

Siilinranta. Meijerintie 10, Sastamala. Kesämajatalo on avoinna kesäaikaan. Talvella erikseen sovittaessa.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.