Hiljaa Helsingissä

KansalliskirjastoSuomenlinnaSeurasaariKalevalakehto

Tutkija Outi Ampujan hiljaisuus-reitillä hiljennytään Helsingin hiljaisimmissa paikoissa.

Kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto on hiljaisuuden keidas keskellä Helsingin vilkasta keskustaa. Kirjaston vanhin, C. L. Engelin suunnittelema osa valmistui vuonna 1845 ja empirearkkitehtuuria edustava rakennus on osa Senaatintorin historiallista kokonaisuutta. Kuuntele kirjaston hiljaisuutta taiteellisesti ja arkkitehtonisesti vaikuttavissa puitteissa.

Suomenlinna

Ota kauppatorilta lautta Suomenlinnaan. Suomenlinnan merilinnoitus on UNESCO:n maailmanperintökohde ja autoton saari, jonka äänimaisemaa hallitsevat merelliset äänet veden kohinasta laivojen ääniin. Kuljeskele kiireettä saaren historiallisissa kohteissa ja kuuntele saaren omintakeista äänimaisemaa niin kirkossa, linnoituksen holveissa kuin rantamuurien kupeessa.

Seurasaari

Suomenlinnasta siirrytään keskustan halki Seurasaareen, esimerkiksi HSL:n bussilla numero 24 joka lähtee Erottajalta. Seurasaaren kansanpuistoon ja ulkomuseoalueelle on autoilta pääsy kielletty. Seurasaaressa voi kuunnella liikenteen taustakohinana, josta kuitenkin erotettavissa saaren oma äänimaisema: aaltojen kohinaa, puiden lehtien kahinaa, lintujen ääniä ja ihmisten puhetta. Hiljaisinta saarella on talvisin ja keväisin sekä saaren sisäosissa.

Kalevalakehto

Suomalais-amerikkalainen arkkitehtiopiskelijaryhmä rakensi Seurasaaren eteläkärkeen kesällä 2010 Kalevalakehdon arkkitehti Travis Pricen johdolla. Kalevalakehto on tarkoitettu rauhoittumiseen ja hiljentymiseen. Rakennuksen voi kuka tahansa varata käyttöönsä Seurasaarisäätiöstä, puh. (09) 484 511.

Nopsan kirjasuositukset juuri tälle reitille:

 • Hannele Koivunen

  Hiljainen tieto

  Otava, 1997

 • Outi Ampuja

  Oikeus hiljaisuuteen

  WSOY, 2008

Tähän reittiin on jätetty 2 kommenttia

 1. Mahtava idis. Ehdoton hiljaisuuden ystävän mesta on tää: http://maps.google.fi/maps?ll=60.145393,24.872081&spn=0.005533,0.017059&t=h&z=16&lci=com.panoramio.al

  Ei kuulu polttomoottorin ääntä. Erämaata ja ulkosaaristoa 15 min päästä keskustasta!

 2. admin

  Eli Lauttasaaren kärki? Kysynpä Outilta, jos senkin vois lisätä Hiljaisuus-reittiin.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.