Café GabrioleVanha kaupunkiEkosalonki CieloFredrikan lähdeGalleria Vanha KappalaisentaloPaahtimobaariHotelli Pariisin Ville

Porvoo on hyvä kaupunki nopsailijoille, jotka kaipaavat vanhan kaupungin värikästä tunnelmaa ja kohdetta, jossa on mukava rentoutua. Myös ekologinen elämäntapa on helppo tavoittaa. Porvoosta löytyy ekokauppoja, vanhan tavaran liikkeitä, yksi vintagekauppakin, pari kirpputoria, hyvää luomuruokaa ja -viiniä sekä loistavat mahdollisuudet ikkunaostoksiin sekä kotien ja pihojen kurkkimiseen. Myös kulttuuri on läsnä gallerioissa. Reippaampi voi hurauttaa pyörällä läheisiin kartanoihin tai seurata Albert Edelfeltin jälkiä etsien hänen kuuluisia maalauspaikkojaan. Porvoo sopii loistavasti yhden päivän kohteeksi. Julkinen liikenne toimii ainakin Helsinki-Porvoo välillä hyvin. Jos Porvoossa haluaa yöpyä, on tarjolla pieniä perhehotelleja (Porvoon Mitta sekä Onni) ja viihtyisä Porvoon retkeilymaja.

Matka bussilla (Matkahuolto ja Porvoon liikenne) Helsingin Kampista kestää 45 minuutista reiluun tuntiin.

Kesällä matkaan saa lisäeksotiikkaa höyrylaivan tai -junan kyydillä:

J.L Runeberg laiva lähtee Helsingin Kauppatorilta ja matka kestää noin 3,5 tuntia. Hyvin varustellussa laivassa on kahvila ja keittiö. Matkalla saa ihailla saaristoa. Merimatka jo yhteen suuntaan Helsingistä Porvooseen on hieno kokemus – takaisin Porvoosta voi lähteä bussilla, jotta perillä on enemmän aikaa.

Höyryjuna– ja lättähattu kulkee Kerava-Porvoo väliä vanhaa junareittiä pitkin, joka ei valitettavasti ole kuin hupikäytössä.

Porvoossa asuva Viivi Lehtonen on arjen nautintoihin kannustavan YLE:n Olotila -verkkopalvelun ja ekolifestyle-blogi Uuden Mustan toimittaja. Kahdeksan vuoden asuminen Porvoon maaseudulla ei ole kuitenkaan porvoolaistanut Viiviä. Hän haikailee aina Helsinkiin, mutta iloitsee vieläkin kauneudesta, jota kokee joka päivä kulkiessaan Porvoon vanhassa kaupungissa.

”Parasta Porvoossa on pikkukaupunkimainen rauhallisuus ja mielenkintoiset vanhat rakennukset ja asuintalot. Ikävää on, että kaupungista puuttuu vieläkin kunnon kahvila- tai bistrokulttuuri. Porvoo on ihana kesäkaupunki. Hauskinta on pyöräillä, ajella veneellä joella tai nauttia omasta pihasta”, Viivi sanoo.

Café Gabriole

 

Linja-autoaseman läheisyydestä löytyvä Café Gabriole on vanhassa pankissa sijaitseva kahvila, josta on hyvä aloittaa Porvoo-päivä. Tunnelmallisessa paikassa on aina erinomainen palvelu. Kahvila tekee kaikki ruoat ja leivonnaiset omassa keittiössään ja on erittäin kuuluisa kakuistaan. Lounaaksi sopii erinomaisesti piiras ja salaatti tai runsas lounasbuffet. Gabriolen korkeassa salissa on kauniit kattokruunut ja puheensorina karkaa tilan korkeuteen, joten tässä kahvilassa ei ole ikinä yksinäinen olo. Yleensä hienoa tunnelmaa lisää pianisti.

Café Gabriole, Piispankatu 30. Avoinna ma-pe 8.30-18, la 8.30-17.

Vanha kaupunki

 

Parhaaseen tunnelmaan Porvoossa pääsee vanhan kaupungin kaduilla ja kujilla. Kaupunkilegenda kertoo, että japanilaisturistit saattavat astua sisään keskustan taloihin, koska luulevat niiden olevan museoituja. Samaa tyyliä kannattaa harrastaa hillitymmin, sillä Porvoon viehätys on juuri puutaloissa – kurki taloja ja sisäpihoja rohkeasti. Toinen kaupunkin parhaista puolista on Vanhan kaupungin putiikit, joissa ei ole pakko kuluttaa, sillä ikkunaostoksistakin saa paljon irti.

Vanhassa Porvoossa kannattaa kävellä näillä kaduilla: Jokikatu, Välikatu, Vuorikatu, Kirkkokatu, Kulmakuja, Koulukuja, Kirkkotori, Sillanmäki, Kankurinkuja.

Katso tästä: Vanhan Porvoon putiikit. Ekokauppoja: Anton & AntonPorvoon ekokauppaKierti, Ihania, Design Deli ja Doris & Duke. Suurin osa putiikeista on avoinna ympäri vuoden arkipäivisin n. klo 10-17 ja lauantaisin n. klo 10-14 sekä kesä- ja joulunalussunnuntait n. klo 12-15. Juhlapyhien aikana aukioloajoissa poikkeuksia, lisätietoja kannattaa kysellä suoraan putiikeista.

Ekosalonki Cielo

 

 

 

Porvoon kaupungin tulisi ymmärtää sen ekovetovoima. Kaupunkiin on keskittynyt yllättävän paljon ekologisesti ja eettisesti ajattelevia ihmisiä ja yrittäjiä. Kauneudenhoitoalalla ekokampaajat ovat vielä aika uusi juttu, mutta Porvoon vanhassa kaupungissa on jo vuosia ollut ihastuttava parturi-kampaamoa, Ekosalonki Cielo.

2008 perustettu Cielo on kaupungin viehättävin luomukampaamo, jossa hiukset saa värjättyä luonnollisin ja tuoksuttomin kasvivärein, yrteillä ja hennalla. Kolmen kampaajan tuolit ovat buukattuja, joten varaus on tehtävä ennakkoon. Cielossa on myös hyvät valikoimat luomuhiustuotteita sekä Colour Caramelin meikkejä. Vihreää sähköä kuluttava kampaamo kierrättää kaiken niin sisustuksesta värjäykseen käytettyjä folioita myöten. Yrttiopit värjäykseen on saatu alan koulutuksessa, mutta hiuslakan ja blondauksen suhteen on pakko tehdä pieniä myönnytyksiä.

Ekosalonki Cielo, Jokikatu 10.

Muita ekokampaamoja – ja luontaishoitoloita: Oma aika, Kirkkokatu 9 & Luontaiskeskus Marius, Mannerheiminkatu 36.

Fredrikan lähde

Porvoon ekohippien unelmakeidas on ekologinen hyvän olon talo Fredrikan lähde. Täällä kannattaa nauttia hidas lounas arkisin.

Luomukasvisruoan lisäksi tarjolla on suussasulavia herkkuja kahvin tai teen kera. Kaikki ruokalajit sekä leivonnaiset tehdään itse luomuraaka-aineista. Tarjolla on aina kasviruoan perusjuttuja, kuten hummusta, papuja ja ituja. Ruoka on täyteläisen makuista ja paikan tunnelma meditatiivisen rauhoittava.

Viehättävä talo sijaitsee Runebergin kotitalon naapurissa. Se on kauniisti vanhaa kunnioittaen restauroitu ja sisustettu kierrätystaiteilija Raija Puukon varmalla tyylillä. Kesäisisin käytössä on puutarhaterassi.

Fredrikan lähteessä toimii ravintolan lisäksi pieni ekokauppa. Siellä harrastetaan joogaa, järjestetään kursseja ja näyttelyitä sekä tarjotaan luontaishoitoja. Paikka toimii naisporukan voimin ja sen kantava voima on Porvoossa ekokauppiaana kymmeniä vuosia toiminut joogaopettaja-yrittäjä Piri Aarnikko.

Fredrikan lähde, Runeberginkatu 18. Kasvislounas ma-pe klo 11-15.

Galleria Vanha Kappalaisentalo

Jos olet ehtinyt nauttia Porvoossa jo kauneudesta ja helliä itseäsi hyvällä ruoalla, voi olla hyvä aika maistaa myös vähän kulttuuria. Porvoossa on paljon gallerioita – joista yksi on ehdottomasti yksi Suomen kauneimpia, Vanha kappalaisentalo.

Kappalaisentalo on rakennettu vuonna 1764, ja vuodesta 1976 se on toiminut taidegalleriana. Kauniin kivitalon galleria tila muuttuu aina taiteen myötä. Näyttelyt vaihtuvat joka kuukausi ja osa viehästystä on hyvin säilynyt rakennus: vanhat harmaat puulatiat ja joka huoneessa kakluuni.

Vanha kappalaisentalo, Välikatu 13. Avoinna ti-su klo 10- 16. Vapaa pääsy.

Muut Porvoon museot ja galleriat

Paahtimobaari

Pitkän päivän päätteeksi on hyvä rentoutu hetki Paahtimobaarin nostalgisessa atmosfäärissä. Baari on perustettu vanhaan kahvipaahtimoon. Siellä on hyvät valikoimat luomuviinejä, jopa luomu siideriä ja runsaasti olutmerkkejä sekä Paahtimossa paahdettua kahvia. Vanhan tiilirakennuksen tunnelma on voittamaton.

Paahtimobaari, Mannerheiminkatu 2.

Hotelli Pariisin Ville

 

 

 

 

Majoitu Pariisin Villessä. Se on romanttinen hotelli keskeisimmällä sijainnilla Porvoon Vanhassa kaupungissa. Hotelli panostaa lähi- ja luomuruokaan ja avasi myös loungetyyppisen luomuviinibaarin sisäpihalleen.

Pariisin Ville, Jokikatu 43.

Tähän reittiin on jätetty 1 kommentti

  1. Porvoo on ihanan idyllinen ja tunnelmallinen…samaa fiilistä kuin Cittaslowhenkisessä
    meidän Wanhassa Tuvassamme ja Kristiinankaupungissa…leppoisuutta, ekologisuutta,perinteiden ja lähipalvelujen kunnoittamista..Pidän todella paljon Nopsan sivuista ja lomareittivinkeistä!!! Meillekinpäin saisi ihania reittejä; tervetuloa!

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.