Ilmianto: Domnan Pirtti

Osoite: Kuivajärventie 195, 89840 Yli-Vuokki

Domnan Pirtti on vanha tunnelmallinen karjalaistyylinen pirtti, joka on rakennettu vienalaisten runonlaulajien muistoksi. Sen tunnelma on ainutlaatuinen ja lämmin. Se sijaitsee yhdessä Suomen ainoista Vienan Karjalaisista kylistä, Kuivajärvellä, Suomussalmen kunnassa. Talo toimii kesäkaudella majatalona ja kahvilana sekä käyntikohteena matkailijoille. Pirtti on kauniilla paikalla järven rannalla ja kylät sekä maisema henkii hiljaisuutta, rauhaa, mennyttä aikaa ja sitä ainutlaatuista kulttuurihistoriaa, joka siellä elää jokaisessa männynkävyssäkin.

Domnan Pirtissä on itsessään paljon hyvää ja kaunista. Käsinveistetyt paksut hirsiseinät ja ikkunoissa kauniit vanhat käsinkudotut verhot, lattioilla räsymatot. Domnan Pirtillä on viisi majoitushuonetta, joista neljästä on upeat näköalat järvelle. Maisemat yläkerran vessasta kilpailevat muutamien vieraiden mielestä ykkössijasta maineikkaan hotelli Tornin näköala-vessan kanssa.

Kaivellessani vanhoja arkistoja löysin mm. majoitustilaston, jonka perusteella kesällä 1978 talossa oli yli 1100 majoitusvuorokautta, sen ollessa koko viime vuoden aikana alle 150. Tilastot kertovat siis omaa tarinaansa siitä, mikä vetovoima talolla on olemassa. Nyt se vaatii vaan hiileen puhaltamista, että se leimahtaa jälleen liekkiin. Domnan Pirtin kohtalolle kuuluu jo siinä mielessä hyvää, että se on saanut vakituisen pitäjän (joka on puuttunut sieltä viimeisen vajaan 10 vuoden ajan ja tehnyt osaltaan tuhotyötä asiakasmäärissä) yhdistyksestä (Vienan Veräjä).

Domnan Pirtti on valmistunut ja vihitty käyttöön 1964 ja alkaa osittain olla kurjassa kunnossa. Korjauksia taloon on lupailtu tehtäväksi, mutta sisusta ontuu. Tekstiilejä on ajan saatossa hankittu tarpeiden mukaan, mutta kaikki alkaa olla puhki-kulunutta. Suurin osa olemassa olevasta sopii taloon ja sen tunnelmaan erittäin hienosti. Isompina puutteina ovat vuode-tekstiilit, pöytäliinat sekä valaistus, erityisesti itse pirtissä sekä astiastot.

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.