Aurajoen kävelyreittiItäharjun teollisuusalueLuolavuoren kukkulaKakolaKauppahalliSmörDennisUusi ApteekkiBar KukaSir Okkes PubCafe WäinöCafé SiriusAula CafeB-Butik

Euroopan tämänvuotisesta kulttuuripääkaupungista Turusta löytyvät muun muassa Vareksen kantakuppila ja maailman parhaat pitsat. Turkulaiset kulttuurivaikuttajat kertovat, mihin kaupungissa kannattaa suunnata.

Teksti ja kuvat on aiemmin julkaistu Mondo-lehdessä. Teksti: Laura Friman, kuvat: Jussi Särkilahti.

Aurajoen kävelyreitti

Kirjailija Riku Korhonen: ”Eerikinkadun alkupäästä lähtevä jokivarren kävelyreitti tuo keskustaan tilaa hengittää. Osa reitistä on valaistu, ja sen varrella on penkkejä tunnelmointiin. Reitillä sijaitsevat muun muassa ruma Lonttisten rautatiesilta, kolho Ylioppilaskylä ja vehreä Koroistenniemi, jonne perustettiin piispanistuin vuonna 1229. Satunnaiset siilit ja joen sorsat lisäävät luonnonläheisyyttä. Kävelen tämän reitin melkein päivittäin.”

Lähde liikkeelle Eerikinkadun pohjoispäästä. Kulje joen rantaa, ylitä joki rautatiesillan kohdalta ja jatka matkaa pitkin joenvarren kävelytietä aina Gregorius IX:n tielle.

Itäharjun teollisuusalue

Kirjailija Riku Korhonen: ”Itäharjun ränsistynyt teollisuusalue sijaitsee Helsingin-radan pohjoispuolella ja nykyajan ulkopuolella. Vanhat hallit, romuvarikot ja konepajat kyyhöttävät hiljaisuudesa. Radan toisella puolella Kupittaan IT-toimistot uhkuvat teennäistä optimismia, mutta täällä on aina lama. Teiniä harhailin ja skeittasin täällä ystävieni kanssa kuumina kesälomapäivinä.”

Luolavuoren kukkula

Kirjailija Riku Korhonen: ”Eteläisessä Turussa sijaitseva korkea kaatopaikkamäki on minulle lapsuusmaisema ja pyhä paikka, josta avautuvat rauhoittavat näköalat. Tänne pääsee keskustasta Uudenmaantietä ja Peltolantietä kävellen puolessa tunnissa. Kukkulalla vaeltelevat tuulitakkiset eläkeläiset ja lähiön koiranulkoiluttajat. Viereinen vesitorni tuo maisemaan ripauksen futuristista tunnelmaa. Opiskeluaikoina tulin tänne Eeva-Liisa Mannerin runojen ja valkoviinin kanssa. Tunnelma oli ylevä, kunnes huomasin istuvani koiran jätöksissä.”

Kakola

Teatterinjohtaja Mikko Kouki: ”Kakola on legendaarinen vankila, joka on tätä nykyä tyhjillään. Se on paikka, jossa en ole vielä käynyt, mutta haluaisin käydä. Kakola sisältää tuhansia tarinoita – vaikkei välttämättä onnellisia.”

Opastettuja kierroksia Kakolan vankilassa voi tiedustella Turun matkailutoimistosta, puh. 02-262 7444, turku.touring@turku.fi.

Kauppahalli

 

 

 

 

Teatterinjohtaja Mikko Kouki: ”Turun kauppahallista löytyvät kaupungin parhaat sushit. Hallista saa myös paikallista erikoisuutta, rusinamakkaraa, jonka itse mieluusti ohitan. Mutta jos kiinnostaa, täältä sitä saa.”

Turun Kauppahallin rakennustyöt aloitettiin vuoden 1895 tammikuussa. Uuteen korttelin mittaiseen kauppahalliin oli tarkoitus siirtää kaupankäynti Aleksanterin torilta. Kauppahallin suunnitteli arkkitehti, professori G. Nyström. Kauppahalli avattiin lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1896.

Eerikinkatu 16. Avoinna arkisin klo 7-17.30, lauantaisin 7 – 15.

Smör

 

 

 

 

 

Kulttuuriministeri Stefan Wallin: ”Vanhan jokirantakiinteistön kellariin rakennettu uusi ravintola Smör upposi minuun heti kuin veitsi voihin. Söin siellä viimeksi paistettua siikaa – hyvää oli!”

Läntinen Rantakatu 3.

 

Dennis

 

 

 

 

Kulttuuriministeri Stefan Wallin: ”Olen syönyt ravintolapitsoja vuodesta 1976 ympäri maailmaa, enkä ole vieläkään löytänyt Dennistä parempaa.”

Linnankatu 17.

Uusi Apteekki

Kirjailija Reijo Mäki: ”Uudessa Apteekissa on pakottamaton tunnelma. Se on Jussi Vareksen kantapaikka: olohuone, postitoimisto, konttori – ja apteekki. Auki 365 päivää vuodessa, kuten asiakkaansakin.”

Kaskenkatu 1. Auki klo 10-02 joka päivä.

Bar Kuka

 

 

 

 

 

Kirjailija Reijo Mäki: ”Bar Kuka on poikkikultturellin porukan kulttipaikka, jossa stagelle voi kiivetä jammailemaan vaikkapa sellainen trio kuin Severi Pyysalo, Kauko Röyhkä ja Antti Reini. Teeskentelemätön baari.”

Linnankatu 17. Avoinna ma-ti 12-02, ke-la 12-03, su 16-02.

Sir Okkes Pub

 

 

 

Kirjailija Reijo Mäki: ”Rehellinen suomalainen perusbaari. Oli Jussi Vareksen kaverin, dekkarikirjailija Oxbackan kantapaikka. Kun Oxbacka murhattiin, Sir Okke kommentoi kapakkansa ainoan julkkiksen tylyä lähtöä: ’Henkinen helpotus, mutta taloudellinen takaisku.'”

Aninkaistenkatu 12.

Cafe Wäinö

 

 

 

 

 

 

 

Muusikko Tuula Amberla: ”Cafe Wäinöstä saa ihanaa sacherkakkua. Paikan 1970-lukulainen sisustus on ollut lähes muuttumaton lapsuudestani asti. Lisäksi kahvilan seinässä on upea akvaario, jota ihailimme pieninä veljieni kanssa – ja jota omat lapseni myöhemmin ihailivat. Kahvila on Wäinö Aaltosen museon yhteydessä. Museossa on hyvän peruskokoelman lisäksi myös vaihtuvia näyttelyitä.”

Itäinen Rantakatu 38. Ma – pe klo 9 – 17, la – su klo 10 – 17.

Café Sirius

Muusikko Tuula Amberla: ”Turun pääkirjaston kahvila Sirius sijaitsee historiallisesti maaherran talossa. Se on liitetty nerokkaasti uuteen, moderniin pääkirjastoon. Näkymä on sisäpihalle, jossa on kesällä viihtyisä terassi sekä tapahtumia. Tarjolla on pieniä, kevyitä annoksia eri ruokakulttuureista, pääasiassa kuitenkin italialaista.”

Linnankatu 2. Avoinna ma-pe 9-19, la 10-16, su 12-17.

Aula Cafe

 

 

 

 

Muusikko Tuula Amberla: ”Aula Cafe on sijainniltaan mukava, täl pual jokke ja ihan rannassa. Se sijaitsee Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, jossa on sekä tietoa keskiajasta Turussa että modernia taidetta. Kesällä pihalla on muun muassa Turun Linnateatterin esityksiä. Olen itsekin esiintynyt useasti Aula Cafessa. Siksi se tuntuu omalta ja kotoisalta.”

Itäinen Rantakatu 4. Avoinna ti-su klo 11-18.

 

 

B-Butik

Muusikko Jori Sjöroos: ”Pikkuinen B-Butik sijaitsee B-gallerian takahuoneessa. Ostan täältä harvemmin, mutta piipahdan ihastelemassa kekseliäitä tuotteita. Erityisesti alushousut ja korut ovat hienoja! Samalla voi tutustua vaihtuvaan näyttelyyn.”

Aninkaistenkatu 5. Avoinna ti-pe klo 14-18, la-su 12-16.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.