Lahden MuotohuoltamoOskarin PihaSibeliustaloPuuarkkitehtuuripuistoPiano-paviljonkiHiihtomuseo

Vuonna 2012 Helsinki on yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa World Design Capital eli maailman designpääkaupunki. Nopsa lähtee WDC:n inspiroimalle Lahti-reitille arkkitehtonisella asenteella. Luvassa on puun juhlaa.

Lahden Muotohuoltamo

Lahdessa WDC:n kohtauspaikka on Muotohuoltamo, joka tuo esille niin lahtelaista, kotimaista kuin kansainvälistä muotoilua. Muotoiluasemalla jokainen voi myös tutustua ja osallistua designpääkaupungin toimintaan.

Muotohuoltamo on vuonna 1931 rakennettu huoltoasemarakennus, joka edustaa modernia, valkoista funktionalismia. Lahden Muotohuoltamon Facebook-sivuilta löytää tarkempaa tietoa Muotohuoltamon näyttelyistä ja tapahtumista.

Lahden Muotohuoltamo. Vesijärvenkatu 7. Avoinna ti-pe klo 14-18 ja la 10-14.

Oskarin Piha

Funktionalismin jälkeen palataan juurille ja hörpätään virvokkeet Oskarin Piha -kahvilassa, yhdessä Lahden keskustan viimeisistä puutaloista. Kahvilan yhteydessä on galleria ja käsityökauppa.

Hämeenkatu 17, Lahti. 

Sibeliustalo

Puu-teema jatkuu Sibeliustalolla, tosin erilaisessa mittakaavassa. Suomalaisen metsän rauha on inspiroinut Sibeliustalon arkkitehtejä Hannu Tikkaa ja Kimmo Lintulaa. Rakennus oli valmistuessaan vuonna 2000 Suomen suurin julkinen puurakennus sataan vuoteen.  Rakennus toimii uuden tekniikan ja puurakentamisen mallina.

Sibeliustalo. Ankkurikatu 7, Lahti.

Puuarkkitehtuuripuisto

Lahden puuarkkitehtuuripuistossa juhlitaan puuta rakennusmateriaalina.

Vuonna 2010 on valmiina kolme kohdetta: japanilaisen Kengo Kuman suunnittelema Valotaidekatos, australialaisen Richard Leplastrierin suunnittelema Puuspiraali  ja ruotsalaisen Gert Wingårdhin suunnittelema Piano-paviljonki Ankkurinrannassa.

Sveitsiläinen Peter Zumthor on suunnitellut näköala- ja levähdystasanteen Kariniemen mäelle. Chileläinen José Cruz Ovalle on saanut suunnittelukohteekseen Aqua-laiturin, rakennelman, jolla maisemoidaan vedenpumppaamo.

Puuarkkitehtuuripuisto. Borupinraitti 6, Lahti.

Piano-paviljonki

Vesijärven sataman inspiroimana arkkitehti Gert Wingårdh halusi Piano-paviljongin muistuttavan vesille laskettavaa laivaa, joten se lepää ilmavasti osin hiekkarannan, osin veden päällä. Jos satut paikalle kesällä, toimii paviljonki myös kahvilana.

PIANO-paviljonki. Borupinraitti 6, Lahti.

Hiihtomuseo

Hiihtomuseo sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa hyppyrimäen juurella.  Perusnäyttely ”Selän henkeä ja hohtavia hankia” kertoo suksen ja hiihdon tarinan muinaisista metsästysretkistä Salpausselän kisoihin. Mäkihyppysimulaattorissa pääsee kokeilemaan, miltä tuntuu liitää suksilla ilmojen halki. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Esko Hämäläinen.

Hiihtomuseo. Salpausselänkatu 8, Lahti. Avoinna: ti-pe 10-17, la-su 11-17.

 

Jos koet, että omistamaasi sisältöä on käytetty väärin, kerrothan meille: info@nopsatravels.com.